Politika

Лајчак: ОХР је зрео за транзицију

САРАЈЕВО - Бивши високи представник у БиХ, Мирослав Лајчак, као и сваки међународни званичник који напусти валстодржачку, и, у овом случају, наредбодавну позицију, почиње да прича реалистично. Нажалост, углавном су то до сада биле ствари које иду у корист суверенитета РС. Он је рекао како је у БиХ направљен велики напредак од када је у фебруару прошле године усвојен програм "пет плус два" за транзицију ОХР-а у канцеларију специјалног представника ЕУ.

Лајчак је прије почетка сједнице Управног одбора Савјета за провођење мира (УО ПИК) изјавио да је усвајање амандмана 1 на Устав БиХ за Брчко дистрикт у Представничком дому парламента БиХ снажна и добра вијест, истакавши да је чињеница да прудски процес има резултате и да ће то сигурно изазвати реаговање УО ПИК-а.

"Ми данас и сутра на сједници оцјењујемо напредак и оно што није учињено од прошлог септембра, када је ПИК посљедњи пут засједао у Бриселу", рекао је Лајчак.

Он је данашње потписивање заједничке изјаве три страначка лидера СНСД-а Милорада Додика, ХДЗ-а БиХ Драгана Човића и СДА Сулејмана Тихића оцијенио обећавајућим споразумом.

"Битно је да се процес наставља у духу компромиса и договора и овим се потврђује прудски споразум", рекао је Лајчак.

Он је нагласио да након формалног усвајања амандмана за Брчко сутра у Дому народа треба наставити са рјешавањем питања војне и државне имовине.

Лајчак је нагласио да као један од услова за затварање ОХР-а треба обезбиједити и нормалну политичку атмосферу.

У Сарајеву је данас почела дводневна сједница Управног одбора Савјета за провођење мира под предсједавањем Лајчака.

Како је раније саопштио ОХР, током разговора са пресједавајућим Савјета министара Николом Шпирићем и страначким лидерима Управни одбор ће расправљати о кашњењима у кључним реформама, укључујући и рјешење питања расподјеле државне и војне имовине.

Претходно су Додик, Човић и Тихић одржали састанак у Сарајеву на којем су оцијенили као позитивне до сада остварене резултате прудског процеса и договорили да посланички клубови ове три партије у парламенту БиХ са осталим странкама покрену иницијативу за приступање измјенама Устава БиХ према садржају и принципима дефинисаним у Пруду.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog