Politika

Предизборна шутња у Црној Гори

ПОДГОРИЦА - У Црној Гори сутра ће бити одржани пријевремени парламентарни избори, локални избори у Никшићу и Будви и избори за градоначелнике Херцег Новог и Тивта.

Изборна ћутња је почела у поноћ и трајаће до недјеље у 21.00 час када ће биралишта бити затворена.

У трци за 81 мјесто у црногорском парламенту учествоваће 16 изборних листа - седам коалиција и девет самосталних листа.

На првом мјесту на гласачком листићу налази се изборна листа Форца, на другом Црногорски комунисти, док је треће мјесто припало Странци пензионера и инвалида Црне Горе.

Народњачкој коалицији, коју чине Народна и Демократска српска странка, припало је четврто мјесто, док је на петом коалиција "Европска Црна Гора - Мило Ђукановић".

На збирној изборној листи шесто мјесто заузела је коалиција "Бошњаци и Муслимани заједно, једно", док је Покрет за промјене на седмом.

Социјалистичка народна партија је на осмом, а Нова српска демократија на деветом мјесту.

Грађани који се одлуче за коалицију Либералне партије и Демократског центра "За другачију Црну Гору - Горан Батрићевић", 29. марта заокруживаће број десет, а гласачи Партије демократског просперитета 11.

На 12. мјесту је Демократска унија Албанаца - Ферхат Диноша, док је број 13 припао листи Отаџбинске српске странке - "За истинске Србе".

Албанска коалиција Перспектива биће под бројем 14. на гласачком листићу, док ће под бројем 15. бити Српска национална листа.

Албанској листи - Демократски савез у Црној Гори Мехмед Бардхи и Албанска алтернатива - Ђерђ Цамај, припало је 16. мјесто на збирној изборној листи.

Право гласа на ванредним парламентарним изборима имаће 498 305 бирача.

Бирачка мјеста сутра ће бити отворена од 8.00 до 21.00 час.

У случају да се грађанин на бирачком мјесту затекне у моменту затварања, са намјером да гласа, бирачки одбор му мора то омогућити, без обзира што је вријеме предвиђено за гласање истекло.

Изборе ће пратити 1 210 домаћих и страних посматрача, саопштено је из Државне изборне комисије (ДИК).

Први прелиминарни резултати гласања могу се очекивати сат и по након затварања биралишта.

Предвиђено је да ДИК утврђује привремене резултате избора у року од 12 часова од достављања извјештаја општинских изборних комисија.

ДИК утврђује коначне резултате избора у року од 12 часова од истека рока за подношење приговора или жалби, односно од извршности одлука донијетих по приговору или жалби.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog