Politika

Ђукановић: Чекамо сигнале из Србије

ПОДГОРИЦА- Односи Црне Горе и Србије нису задовољавајући, али има простора за њихово унапријеђење, оцијенио је црногорски премијер Мило Ђукановић.


Он је рекао да је спреман да ради на успостављању квалитетнијег билатерарног односа уколико Београд покаже спремност.

Ђукановић је оцјенио да је сарадња Србије и Црне Горе значајно испод реалних капацитета, наводећи да је до погоршања дошло за вријеме владавине Војислава Коштунице (бившег премијера Србије ), због два кључна фактора - црногорске независности и признавања Косова.

"Ја се надам да ће се то превазићи. Са наше стране постоји спремност за интензивирање, желимо да будемо одговоран субјект у региону", рекао је Ђукановић.

Према његовим ријечима, Црна Гора предузима иницијативу према свим државама бивше Југославије, а одговорност је појачана када је у питању Србија.

"Управо због те дуге, богате историје и околности традиције спремни смо да након првих таквих сигнала из Београда радимо на успостављању квалитетенијих и садржајнијих међудржавних односа", навео је Ђукановић за Б92.

Он је изразио очекивање да ће у скорије вријеме бити интензивирани преговори о ријешењу једног од кључних питања, двојног држављанства и додао да нико не блокира тај процес, већ да постоје двије различите политике у односу на тај проблем.

"Имамо очекиване разлике и мислимо да нису такве да не можемо доћи до рјешења. Мислим да ћемо у будућности успјети, а мислим да ће вријеме и процес интеграција допринијети томе да се ова питања додатно релативизују", сматра црногорски премијер.

Ђукановић је додао да економска сарадња Црне Горе и Србије није на задовољавајућем нивоу, оцјењујући да има великог простора за њено унапријеђење.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog