Svijet

Камбоџански Холанђанин: Ја сам само извршавао наређења

ПНОМ ПЕН - Вођа Црвених Кмера одговоран за мучења Каинг Гек Ев, познатији под надимком Холанђанин, извинио се данас за смрт више од 14 000 људи у затвору С-21 и постао први сарадник Пола Пота који је признао одговорност за злочине почињене прије 30 година.


"Одговоран сам за злочине почињене у затвору С-21, посебно за мучења и погубљења људи", рекао је Каинг пред судом УН у Камбоџи, гдје му се суди за злочине против човјечности и ратне злочине.

Он је додао да жели да се извини преживјелима и породицама жртава бруталног режима, те да изрази жаљење и искрену тугу због почињених злочина током терора спровођеног од 1975. до 1979. године, када је у Камбоџи убијено 1,7 милиона људи

Шездесет шестогодишњи бивши наставник математике рекао је да је само извршавао наређења највишег руководства Црвених кмера због страха за животе чланова своје породице у случају да их одбије.

"Ја сам одговоран за овај злочин, али ја сам само жртвено јагње - особа која је играла једну улогу у убиствима", рекао је Каинг у обраћању петочланом судском вијећу током другог дана суђења.

Очекује се да ће он бити кључни свједок у будућим суђењима особама које је трибунал описао као најодговорније за једно од најмрачнијих периода 20. вијека.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog