Politika

Усвајање амандмана о Брчко Дистрикту доприноси транзицији ОХР-а

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Рајко Кузмановић и амбасадор Велике Британије у БиХ Мајкл Тејтам констатовали су да је усвајање амандмана на Устав БиХ којим се регулише статус дистрикта Брчко конструктиван допринос испуњавању услова и циљева неопходних за транзицију ОХР-а у Канцеларију специјалног представника ЕУ у БиХ.


Кузмановић је на данашњем састанку у Бањалуци информисао Тејтама о суштини амандмана на Устав РС и изразио наду да ће ови амандмани бити прихваћени и у Вијећу народа РС.

Он је истакао да би одбијање амандмана на Устав РС у Вијећу народа отежало почетак разговора о промјенама Устава БиХ, наводи се у саопштењу из Кабинета предсједника РС.

"Уколико поједини клубови делегата у Вијећу народа одбију да прихвате амандмане на Устав РС, то ће значити да инсистирају на максималистичким захтјевима, иако је сваком објективном и непристрасном посматрачу јасно да амандмани не вријеђају било чији витални национални интерес", рекао је Кузмановић.

Говорећи о Декларацији о основама за разговоре о евентуалним промјенама Устава БиХ и о заштити интереса РС, Кузмановић је нагласио да нема потребе за било чију забринутост.

Он је додао да су промјене Устава БиХ могуће искључиво амандманским путем, с тим да БиХ буде уређена као сложена држава, у којој је РС конститутивни ентитет са својим непромијењеним територијалним, организационим и функционалним статусом, уз очување механизма заштите виталног националног интереса и ентитетског гласања.

Тејтам је рекао да је статус РС загарантован Дејтонским споразумом и да се не може мијењати без сагласности њених представника, те додао да су реформе Устава БиХ потребне ради подизања нивоа институционалне ефикасности земље у процесу европских интеграција.

Он је нагласио потребу убрзања рјешавања питања државне имовине, као једног од најважнијих циљева које је Савјет за имплементацију мира поставио пред власти БиХ.

Саговорници су током састанка размијенили ставове и мишљења и о економској ситуацији у РС и БиХ.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog