Politika

Радојичић: Одгода расправе о амандманима је исправна одлука

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић сматра да је данашња одлука Вијећа народа РС да одгоди расправу о пакету амандмана на Устав РС, које је раније усвојио парламент РС, објективно и једино могућа одлука.


Радојичић је рекао новинарима након сједнице Вијећа народа да до данас није постигнута сагласност о пакету амандмана на Устав РС, истичући да би била велика штета ако се у наредном периоду о овом питању не постигне договор јер иза предложеног пакета амандмана стоји вишегодишњи рад.

Он је изразио задовољство чињеницом да је данас у Вијећу народа РС превладало мишљење да се да још једна прилика како би се у наредним данима разговарало и видјело гдје се још може постићи договор.

Радојичић је рекао да је извјесно да би пакет амандмана на Устав РС пао да је данас био на Вијећу народа РС, а то би значило да је са тим пакетом завршено јер нема виталног националног интереса и Уставног суда РС, већ је пакет уставних амандмана једино у ситуацији да буде прихваћен или одбијен.

"Амандмани из пакета не могу се појединачно разматрати, јер је ријеч о јединственом акту Приједлога амандмана од 122 до 150 на Устав РС које сам упутио у Вијеће народа РС", истакао је Радојичић.

Радојичић је рекао да преостаје да се политички разговара о могућем договору о пакету амандмана на Устав РС јер је остао једино споран један амандман који говори о главном граду РС.

"Приједлози да се прописују одређене квоте које се односе на органе управљања главним градом РС није уставна материја РС и такав став није ни у Уставу Федерације БиХ гдје је чланом 4 одређено да је главни град тог ентитета Сарајево", истакао је Радојичић, закључујући да се сва остала питања разрађују статутом града и Изборним законом.

Вијеће народа РС данас је на приједлог Клуба делегата из реда осталих и Клуба делегата из реда српског народа за мјесец дана одгодило расправу о Приједлогу амандмана од 122 до 150 на Устав РС.

Предсједавајући Вијећа народа РС Џевад Османчевић рекао је након сједнице да су се образложења уз тај приједлог односила на то да је ријеч о веома озбиљној и најважнијој материји за РС и да овакве промјене заслужују озбиљан приступ.

Народна скупштина Републике Српске (РС) усвојила је 10. марта пакет амандмана од 122 до 150 на Устав РС.

Одбор за уставна питања Народне скупштине РС у извјештају је констатовао да одлуку о проглашењу амандмана, Приједлог уставног закона за провођење амандмана на Устав РС и Приједлог одлуке о проглашењу уставног закона за провођење амандмана на Устав РС повлачи до одлуке Вијећа народа РС о пакету амандмана 122 до 150 на Устав РС.

Већи дио усвојених амандмана дефинише усклађивање Устава РС са Европском конвенцијом и њима је предвиђено укидање смртне казне, гарантовање права на слободу и безбједност личности, неометано уживање имовине, слободу изражавања и окупљања, забрану ропства и принудног рада, те гарантовање права на поштовање приватног и породичног живота, тако што се поставља формулација немогућности мијешања органа јавне власти у приватност сваке особе, осим у посебно предвиђеним случајевима када је то могуће.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog