Republika Srpska

Митал Приједор: Сви на чекањe

ПРИЈЕДОР - Сви запослени у рудницима ''Арселор Митал Приједор'' због глобалне економске кризе која је погодила и ово предузеће у другом кварталу ове године биће упућивани на чекање.

У заједничком саопштењу менаџмента и синдиката наведено је да је заједнички сагледана и процијењена ситуација за други квартал и закључено да је неопходно извршити усклађивање свих оперативних трошкова и броја запослених радника са планираним нивоом пословних активности, те заштитити социјалне категорије радника.

На бази ових закључака потписан је анекс Појединачног колективног уговора у којем је дефинисано да ће ''сви радници, укључујући и менаџмент, у недостатку посла бити упућени на привремено одсуство, а најдуже 60 дана у кварталу''.

''У том периоду раднику ће бити исплаћена договорена накнада усклађена са законом, а минимални износ накнаде неће бити нижи од 320 КМ'', наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да ће ова привремена мјера бити предмет поновног разматрања у случају значајнијих промјена услова пословања предузећа.

Анекс Појединачног колективног уговора већ данас ступа на снагу, а резултат је вишедневних преговора синдиката и пословодства који се одвијао без присуства јавности.

Ово подразумијева да ће радницима и директорима који буду на чекању бити исплаћивано 55 одсто плате, а онима који раде цијели износ.

У првом тромјесечју ове године производња и отпрема жељезне руде из приједорског рудника је због пада потражње преполовљена, а према овом данашњем саопштењу ни у наредном периоду рударима неће бити ништа боље.

Раније је најављивано да ће редукције трошкова производње и трошкова радне снаге бити предузете како би се заштитила радна мјеста и избјегло отпуштање радника.

У Руднику је запослено око 700 радника.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog