Politika

Транспаренси: чему нови приједлог закона о корупцији?

'БАЊА ЛУКА - Невладина организација "Транспаренси интернешнел" у БиХ, сматра да је израда новог Приједлога закона о успостављању тијела за борбу против корупције непотребно губљење времена, новца и енергије с обзиром да је текст овог приједлога још прије двије године израдило Америчко удружење правника у БиХ у сарадњи са представницима ресорних министарстава и осталих државних институција.


ТИ БиХ у отвореном писму највишим институцијама у БиХ позива на координацију планова и заједнички наступ у антикорупцијским активностима, ради непотребних дуплирања активности.

Отворено писмо је упућено Савјету министара, Парламентарној скупштина БиХ, Колегијуму Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, Националној секцији Глобалне организације парламентараца у борби против корупције, ОХР- у и Делегацији Европске комисије БиХ.

"У цјелости вам стојимо на располагању, као и остале организације цивилног друштва у БиХ, са досадашњим анализама, извјештајима и припремљеним приједлозима стратегије за борбу против корупције у БиХ", истичу из ТИ БиХ.

У писму се подсјећа да је Колегијум Представничког дома почетком прошле године дао пуну подршку иницијативи ТИ БиХ и Фонда отворено друштво о неопходности усвајања стратегије за борбу против корупције од највишег законодавног тијела у земљи.

"Иницијатива је покренута, имајући у виду потпуни неуспјех у провођењу претходне стратегије коју је усвојио Савјет министара, што је констатовано и у званичном извјештају Министарства безбједности о њеном провођењу, али и извјештају Европске комисије о напретку у БиХ и бројним осталим анализама и истраживањима", напомињу из ове невладине организације.

Као основни узроци за то идентификовани су недостатак механизама мониторинга, координације и јасних линија одговорности за провођење планираних активности, а управо из тих разлога, парламент БиХ би усвајањем стратегије омогућио квалитетнију и садржајнију улогу парламента у смислу надгледања провођења стратегије, истичу из ТИ БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog