Društvo

Холанђани нису чинили злочине у Медачком џепу

ХАГ - Холандско јавно тужилаштво саопштило је да нема доказа да су држављани Холандије учествовали у ратним злочинима који су 1993. у Хрватској почињени над српским цивилима у Медачком џепу.

Како преносе холандски медији, ово је утврђено на основу истраге државног Одјељења за кривичне истраге међународних злочина.

У хрватској војног операцији 1993. године убијено је неколико десетина српских цивила и ратних заробљеника.

Један српски дипломата предао је 1995. године холандском Министарству иностраних послова листу са именима могућих починилаца злочина и на њој је било 13 Холанђана који су били плаћеници у хрватској војсци. За осморицу ових војника наведено је да су учествовали у злочинима у Медачком џепу.

На листи се налазило и име Јоханеса Тилдера, кога су наводно у априлу 1994. године ухапсили припадници српске војске и мјесец дана касније убили.

"За њега се дуже вријеме знало да је учествовао у војној операцији у Медаку. Његову улогу у почињеним злочинима тужилаштво није истраживало, зато што је преминуо", преносе холандски медији.

Истрага која је у Холандији вођена 1995. године није показала да је било која особа са листе српског дипломате учествовала у злочинима.

У том периоду, међутим, због непостојања размјене информација међу заинтересованим странама није била дефинитивно утврђена истинитост оптужби.

Холандско јавно тужилаштво је 2005. године одлучило да поново истражи случај. Очекивало се да ће побољшани односи са државама бивше Југославије омогућити да се дође и до више информација о рату.

Тада је у истрази била затражена и сарадња Хрватске и Србије, а информације о Холанђанима који су служили у хрватској војци добијене су и од Хашког трибунала.

На основу изјава свједока трибунала, утврђено је да Холанђани нису учествовали у злочинима у Медачком џепу, а на основу информација из различитих извора утврђено је да је у септембру 1993. године само Тилдер био у служби у хрватској војсци.

Друге информације, укључујући и информације хрватске Владе, указале су да остали Холанђани чија су имена била на листи, нису били у Хрватској у току операције у медачкој енклави.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog