Svijet

Чеси мијењају владу у ходу

ПРАГ - Владајућа чешка коалиција десног центра сагласила се да ће је током мандата на челу ЕУ замијенити нова влада, изјавио је данас одлазећи премијер Мирек Тополанек.

Међутим, Тополанек, чијој је влади током протекле седмице изгласано неповјерење на пола пута до окончања мандата на челу ЕУ 30. јуна, данас је јасно рекао да су преговори о новом саставу још у току.

"Ништа није договорено уколико не буде све договорено", рекао је Тополонак новинарима.

Он је истекао да ће његова влада наставити са радом током априла након чега ће ослободити пут привременој влади, која би могла водити земљу до одржавања пријевремених избора за које се претпоставља да би могли бити заказани за средину октобра.

Коалиционе странке воде разговоре са највећом опозиционом странком Социјалдемократа, на чију је иницијативу 24. марта у парламенту изгласано неповјерење влади, о саставу нове владе коју ће чинити нестраначки стручњаци.

Лидер Социјалдемократа Јиржи Пароубек рекао је да све указује на то да ће до краја седмице највјероватније бити постигнут договор о функционалној влади и њеном основоном програму.

Аналитичари наводе да се очекује да ће преговори бити настављени 3. априла када се Тополанек врати са самита Г20 у Лондону.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog