Svijet

Медведев и Обама: хладноратовски менталитет је прошлост

На међународни дан шале, као да у томе има неке симболике, у Лондону су се први пут, очи у очи, сусрели новоизабрани предсједници Русије и САД, Димитриј Медведев и Барак Обама. Први сусрет између лидера двије суперсиле, показао је знакове благог отопљавања односа на овој релацији, те спремност двије државе да отворе ново поглавље у својим односима.


Предсједници су се сложили да смјеста почну рад на новом споразуму за стратешко смањење наоружања (СТАРТ), са циљем да га потпишу до краја године. Тај споразум би требао замијенити онај из 1991. године, који је узроковао највеће билатерално смањење нуклеарног наоружања, али исти истиче 05. децембра ове године.

Нови СТАРТ предвиђен до краја 2009. године

Сусрет два лидера се одиграо у предвечерје самита Г20 у Лондону и био је један од најишчекиванијих билатералних састанака. Трајао је 90 минута, након чега су предсједници Русије и САД дали заједничку изјаву, у којој је речено да су спремни да се уздигну изнад „хладноратовског менталитета" и подигну односе између двије државе на нови ниво.
Ово је већ одавно једина логична политика некадашњих љутих непријатеља, поготово у свјетлу нарастајуће популационе, економске и технолошке моћи Кине, али и Индије. Њу је до сада пријечио углавном баш тај „хладноратовски менталитет, прије свега из САД, које су настојале што дуже профитирати на данас веома релативној „побједи" у Хладном рату.

Самит Г20 је можда готов и прије него је почео

Но, поред овог охрабрујућег увода у сабор двадесет најмоћнијих земаља свијета, тај састанак би могао бити готово и прије него што је почео, будући да су двије издиференциране стране ушанчене у својим полазним позицијама. Највећа битка ће се водити око тога, да ли доктрина за излазак из свјетске економске кризе буду државни потицаји или правна регулатива.
Континентална Европа, укључујући Француску и Њемачку, желе да се престане са трошењем и да се банке доведу у ред. САД и Велика Британија, које већина Европљана и криви за новонасталу ситуацију, желе да се проблем ријеши улагањем још новца. Русија и Кина, са друге стране и у свјетлу својих стратешких интереса, настоје погурати замисао о новој валути за свјетске резерве, која би замијенила амерички долар.
Прије било какве расправе, очекивало се да ће лидери барем мало ублажити своје ставове приликом састанака „један на један", од којих је Медведев - Обама очекиван са највећим интересовањем.

Баш поводом тих састанака, данас је Барак Обама извјестио британску краљицу о својим активностима, што је изазвано њеним питањем: Гдје сте јутрос доручковали? Након исцрпног извјештаја о јутрошњим активностима, принц Филип га је питао: Да ли бисте знали рећи разлику? Што је у већини медија доживљено као испад.

Лидери двадесет најмоћнијих свјетских економија, дефинитивно морају овај сабор окончати са неком врстом рјешења, али је нереално очекивати икакав конкретан напредак. Но, какво год заједничко саопштење и закључци били, тешко да ће задовољити бијесне демонстранте, од којих је један изгубио живот приликом јучерашњих протеста у Лондону.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog