Republika Srpska

Г20: Хиљаду милијарди долара против економске кризе

ЛОНДОН - Лидери земаља чланица Групе 20 постигли су данас договор вриједан хиљаду милијарди долара за борбу против најдубље економске кризе од времена Велике депресије.


"Ово је дан када се свијет ујединио ради борбе против глобалне рецесије, не ријечима већ са планом за глобални опоравак и реформе уз јасан рок", рекао је британски премијер Гордон Браун, домаћин самита Г20 у Лондону.

Свјетске берзе реаговале су позитивно на вијест са самита у Лондону. Индекс највећих европских акција "ФТЕУ3" повећан је за пет одсто док је јапански "Никеј" порастао за 44 одсто. На Вол стриту индекс "Насдак" порастао је за четири одсто а "Дау Џоунс" 3,6 одсто.

Браун је истакао да не постоји "брзински поправак ситуације", али да одлуке донесене на самиту значе да ће "вријеме трајања рецесије бити скраћено и да ће бити сачувана радна мјеста".

Француски предсједник Никола Саркози је истакао да су постигнути резултати на самиту далеко бољи од онога што је он могао и да замисли.

Браун је истакао да су лидери уважили кључне захтјеве Француске и Њемачке те да су се сагласили "да пореска уточишта више неће моћи да одбијају захтјеве за трансфер информација и да мора бити окончана банковна тајновитост каква је постојала у прошлости".

Лидери су се сагласили и да ће дати нове ресурсе вриједне трилион долара за потребе свјетске економије која ће бити расподијељена путем Међународног монетарног фонда /ММФ/ и других институција.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog