Politika

Балкански молитвени доручак у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Балкански молитвени доручак ове године биће одржан у Бањалуци и то је званично потврђено из америчког Конгреса, изјавио је предсједник Народне скупштине Републике Српске, Игор Радојичић.


Радојичић је навео да ће овај скуп, који ће у Бањалуци бити одржан од 22. до 24. маја, бити прворазредни догађај, не само за највећи град РС, већ и за саму РС и БиХ.

"На Балкану се молитвени доручак организује пет година, а носи званични назив окупљање званичника југоисточне Европе. Овај скуп се формално не зове доручком, али има сличне карактеристике као и сам догађај у Вашингтону", рекао је Радојичић за "Независне новине".

Он је нагласио да ће званичници за које се очекује да ће доћи у Бањалуку бити различитог ранга, од шефова држава па до нижих функција, а то ће зависити умногоме и какве ће бити обавезе званичника у том тренутку.

Радојичић наводи да ће бити од 100 до 200 учесника, што зависи од мјеста.

"За Бањалуку ће то бити прворазредни политички догађај, али и за РС и БиХ, тако да ћемо се трудити да га максимално квалитетно организујемо. Основна идеја догађаја је промовисање мира и толеранције. Таква једна порука би била послата из Бањалуке и за нас би то била изузетна част. Веома је значајно да један такав скуп, који надраста национални карактер, буде организован код нас и да такве поруке из Бањалуке оду према свијету", рекао је Радојичић.

Према његовим ријечима, скуп ће имати политичку, али, условно говорећи, и туристичку димензију.

"Покушавамо разбити неке стереотипе који су доста негативни и са којима низ година ми кубуримо у међународним односима, јер је током ратних дешавања Бањалука и РС често била у планираном негативном контексту. Зато нам треба више оваквих међународних догађаја да бисмо разбијали стереотипе и показали да су Бањалука и РС сасвим другачија средина, која има позитиван амбијент и позитивну атмосферу", каже Радојичић.

Он је истакао да је било покушаја да се Бањалука не прикаже у позитивном свјетлу и да се то не деси у Бањалуци.

"Међутим, један дио читавог догађаја ће се десити и у Сарајеву. Пошто је обичај да на ове скупове као суорганизатори и гости долазе амерички конгресмени и сенатори, дио скупа ће 25. маја бити одржан и у парламенту БиХ", додао је Радојичић.

Он каже да се током окупљања званичника југоисточне Европе организују и туристичке посјете, а да је срећна околност што ће Бањалука у том периоду бити домаћин и Свјетског првенства у рафтингу.

"Бићемо у могућности да понудимо и овај догађај, што је добро", казао је Радојичић, додајући да то организационо може да представља проблем, јер Бањалука има потешкоћа са ограниченим хотелским смјештајем.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog