Politika

Србија: још једна бајка о визама

БЕОГРАД - Европски комесар за проширење, Оли Рен, сматра да ће Европска комисија ускоро бити у могућности да препоручи либерализацију визног режима за Србију.


Рен је рекао да ЕУ, и поред проблема са Лисабонским споразумом и економском кризом, остаје посвећена европској будућности Србије.

- Ратификација Лисабонског споразума је истински приоритет за ЕУ. Међутим, то не значи да се неће радити на стабилности и напретку западног Балкана. ЕУ остаје снажно посвећена европској будућности Србије. Што се тиче апликације за чланство, лопта је сада заиста у српском терену, оцијенио је Рен.

- За сваки корак постоје специфични услови, који морају бити испуњени. За Србију, сљедећи корак је примјена трговинских одредаба из Споразума о стабилизацији и придруживању. Да би се ово десило, пуна сарадња Србије с Међународним судом у Хагу мора бити позитивно оцијењена, прецизирао је Рен.

Према његовим ријечима, ЕУ може да разматра апликацију за чланство само уколико се испуни мапа пута у њиховој примјени, и савјетује Влади у Србији да аплицира за чланство онда, када неопходни услови буду испуњени.

- Када земља аплицира за чланство, државе чланице ЕУ онда разматрају случај и, уколико га сматрају одговарајућим, траже од Европске комисије да припреми мишљење о тој апликацији. Досадашње искуство показује да је потребна приближно једна година да се припреми овакво мишљење, нагласио је Рен.

Основни проблем Србије тренутно, састоји се у томе што је Борис Тадић и његова владајућа структура, директно подржавана од ЕУ на посљедњим предсједничким и парламентарним изборима. Тиме задужена, владајућа већина је неспособна да одговори новим економско-политичким изазовима, што се и види у готово мазохистичком једностраном примјењивању трговинских одредаба ССП, док ЕУ ратификацију свог дијела тог споразума политички условљава.

Док водећи свјетски економски аналитичари доводе у питање само постојање ЕУ у блиској будућности, у Србији и даље слијепо слушају њене налоге.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog