Republika Srpska

Алпина-Пор тужила Србију

БЕОГРАД - Конзорцијум Алпина-Пор ће од Међународног арбитражног суда затражити да утврди ко је крив што концесија за аутопут Хоргош-Пожега није реализована, док ће од Владе Србије на име обештећења тражити више од 17 милиона евра.
То је један од типичних примјера како се у постсоцијалистичким земљама, ванредни избори негативно одражавају на привредни развој. Свака нова власт, уноси стратешке промјене у државну политику, што на дужи рок кочи све битније пројекте.

Тако је директор Пора за југоисточну Европу, Валтер Рекерцугл рекао је да ће та сума сигурно бити виша од 17 милиона евра, колико је гласила посљедња понуда овог конзорцијума за поравнање.

Коментаришући одлуку суда у Бечу, да стави привремену мјеру забране располагања гаранцијом од 10 милиона евра, коју је Влада Србије крајем јануара покушала да наплати од Банке Аустрија, Рекерцугл каже да је Влада Србије могла да повуче гаранцију само ако концесионар није испунио обавезе.

- Проблем је што нисмо били у могућности да испунимо финансијске обавезе, али смо имали партнера који није хтио да преговара са банком. Суд је то разумио", рекао је Рекерцугл, и додао да Влада Србије неће моћи да рачуна на враћање гаранције до окончања арбитраже у Паризу.

Рекерцугл каже да се концесионар састао са представницима Владе Србија два или три пута, и да су више пута Влади у писаној форми достављали приједлоге о споразумном раскиду уговора о концесији, али да никада нису добили ниједан писани одговор.

Он је навео да у конзорцијуму Алпина-Пор скривање цијелог уговора од јавности сматрају "лошом пословном праксом".

Рекерцугл тврди да ниједан детаљ уговора о концесији није сензационалан и да је требало објавити све анексе, јер су они фактички само техничка разрада основног уговора.

Он је рекао да ће Пор, и поред свега, учествовати на тендеру за изградњу аутопута Хоргош-Београд.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog