Politika

СДС: Чавић и сарајевски лоби призивају интервенционизам

БАЊАЛУКА - Српска демократска странка саопштила је данас да поруке сарајевских лобиста, које су се чуле пред америчком Комисијом за безбједност и сарадњу у Европи, недвосмислено говоре да је њихов стварни циљ даље компликовање односа у БиХ како би се искупили за сукобе са муслиманима у другим дијеловима свијета.


"Вапаји бившег високог представника Педија Ешдауна, у којима је имплицитно изражена `брига како ће муслимани у свијету реаговати, ако у БиХ не стану на њихову страну`, за циљ имају призивање интервенционизма, првенствено САД, и наметање одређених рјешења у БиХ, ради искупљивања за односе према муслиманима у другим дијеловима свијета. Колатерална штета већ виђене пропаганде и лажне бриге за муслимане у БиХ и у ранијем периоду био је српски народ", наводи се у саопштењу.


СДС се чуди ставовима предсједника Демократске партије, Драгана Чавића, изнесеним у сарајевским медијима, у којима се, како је наведено, имплицитно поздравља овај интервенционизам.


"Поучени искуством из прошлости и високом цијеном коју је српски народ платио за спољашња мијешања у унутрашње ствари у БиХ, сви политички фактори у Републици Српској, за основну водиљу требало би да имају њене интересе, а не да за политички лајт-мотив узимају долазак на власт и по цијену наношења несалгедиве штете РС", наводи се у саопштењу.


У расправи о тренутним политичким приликама на подручју западног Балкана, која је одржана пред америчком Комисијом за безбједност и сарадњу у Европи, наведено је да је БиХ главни проблем у регији и да је потребно провести уставне промјене како би држава боље функционисала.


Током расправе је закључено да је неопходна нова дипломатска иницијатива САД у регији, да Вашингтон буде укључен у дешавања у БиХ и да утиче на ЕУ да би посветила више пажње ситуацији у БиХ.


Лидер Демократске партије, Драган Чавић, рекао је да је очигледно да данас у администрацији САД постоји већи степен интересовања за Балкан, што је оцијенио добрим.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog