Republika Srpska

Биједа стигла у Бихаћ

БИХАЋ - Посљедице свјетске економске кризе нису заобишле ни Унско-сански кантон (УСК) и сваким даном све су видљивије - списак незапослених, односно отпуштених радника на Заводу за запошљавање убрзано расте.


 Пише: Џенита Џубур

Само у фебрурару за 932 особе које су остале без посла, Служба за запошљавање УСК требало је издвојити око 488.000КМ, за здравствено осигурање 19.747 особа 237.000 КМ, те накнаде за демобилисане борце ( њих 4.978) 751.000КМ.

Да је социоекономска ситуација становништва све тежа, говори и податак да број захтјева према јавним кухињама у Бихаћу свакодневно расте. Координатор јавне кухиње "Имарет", Ален Прошић, каже да ова јавна кухиња тренутно има 270 корисника, али да свакодневно примају и по неколико затјева (породичних - око 20 особа), у којима грађани који живе на рубу егзистенције, траже бар један оброк за себе и чланове своје породице.

Слично је и у другој бихаћкој јавној кухињи - "Мерхамет", гдје у складу са могућностима обезбјеђују оброке за 218 особа. И овдје се, у просјеку, посљедњих неколико мјесеци свакодневно јави по четири породице.

Најчешће су то, каже руководилац ове кухиње, Фикрет Драгановић, особе које сезонски раде и које су остале без посла. Ту су подједнако заступљени и пензионери и демобилисани борци, особе без икаквих примања и чланови њихових породица.

Број захтјева углавном је већи од капацитета ове кухиње. Уз сталан извор прихода, капацитет "Мерхамета" је максимално 500 корисника, истиче Драгановић.

И док финансијски стручњачи наговјештавају да ће криза потрајати, и да ће сваки наредни мјесец бити тежи од претходног, општинске и кантоналне власти траже начине како ублажити већ присутне негативне посљедице кризе.

Први је реаговао начелник опшитне Бихаћ Хамдија Липовача, који је са овдашњим пекарима договорио производњу тзв. "Бихаћког полубијелог круга". Четрнаест овдашњих пекара тако је почело производњу 600 грама хљеба чија је цијена пола КМ. У укупној цијени општина субвенцира са 25, а пекари са по пет фенинга.

Начелник Липовача предложио је, а након тога усвојило и општинско вијеће, сет мјера којима ће у наредном периоду бити учињено што је могуће више да се социјално угрожено становништво на подручју ове оппшине заштити од посљедица рецесије.

То подразумијева, прије свега, могућност уштеде и домаћи производ, те развој пољопривредне дјелатности у којој постоје значајни капацитети за самозапошљавање.

Затим, ребаланс буџета одређен број капиталних пројеката пролонгиран је за наредни период, плате у општинским органима управе и свим јавним установама и предузећима којима је општина оснивач смањене су за 10 одсто.

Свим буџетским корисницима смањени су текући издаци, као и капитални грантови на другим нивоима власти и појединцима и непрофитабилним организацијама.

Пакет мјера подразумијева и суфинансирање одређене количине горива за реализацију прољећне и јесење сјетве, те инвестирање у пољопривреду набавком високостеоних крава најугроженијим домаћинствима.

Ту је и помоћ пољопривредницима при набавци разних врста минералног ђубрива, помоћ ратарима и повртарима и узгајивачима јагодастог воћа, набавка пластеника, садног материјала итд...

Осим овог, на бесплатно кориштење биће додијељена обрадива општинска земља...Помоћ и интервенција општине не би требало да заобиђе ни овдашње пчеларе...

Општина Бихаћ субвенционисаће и јавни превоз за студенте и ученике средњих и основних школа који путују више од пет километара од куће до школе или факултета, а у ребаласу буџета за провођење ових мјера планиран је износ од 1. 914.000 КМ.

И Влада УСК свој Програм мјера, уз неизоставно смањење плата буџетским корисницима, базирала је управо на усклађивању кантоналних подстицаја у пољопривреди са подстицајима са нивоа ФБиХ, уз повећање њихове ефикасности

Пољопривреда је, осим производње млијека, шанса да Крајишници колико толико ублаже економску кризу.

Скоро 60 одсто обрадиве површине на УСК и даље лежи неискориштено, што је, према ријечима министра пољопривреде у Влади УСК Расиме Бобић, велики минус за домаћу производњу, која годинама трпи нелојалну конкуренцију у увозу хране.

"Мислим да ће криза многе натјерати да обрађују земљу. Ово је посљедња шанса за то и надамо се да ће што већи број обрадиве земље бити искориштен", каже она.

Буџетом УСК за подстицање пољопривреде планиран је износ од око три милиона КМ. Планирана је набавка високостеоних јуница и финансијска подшка другим сегемнтима пољопривредне производње.

Сет владиних мјера односи се и на законску регулативу, односно упућивање и усвајање по хитном поступку Измјена и допуна Закона о промету непокретности на подручју УСК и изузимање од плаћања овог пореза трансакције финансијског лизинга, чиме би било обезбијеђено привредним субјектима да имају оптималну каматну стопу.

По хитном поступку требало би донијети и низ других закона и прописа, те увести свеобухватне мјере штедње у органима управе УСК, полицији, институцијама образовања и здравства, јавним предузећима и јавним установама из надлежности кантона.

Буџетом за 2009. годину који је недавно усвојен плате корисника кантоналног буџета смањене су за 14 одсто. Осим повећања ефикасности кантоналне администарције, Влада предлаже и, према потреби, њихово смањење и довођење нивоа јавне потрошње у реалне оквире.

Представници Синдиката УСК сматрају да се уштеде могу постићи на бројним другим ставкама, а не на платама и накнадама буџетских корисника.

Послодавци, пак, излаз из кризе виде у покретању јавних радова и отварању нових радних мјеста, која ће пунити буџете, те доношењу закона који ће омогућити повољнији амбијент за пословање...

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog