Politika

Обрад Кесић: Ешдауну је циљ укидање РС

БАЊАЛУКА - Политички аналитичар из Вашингтона, Обрад Кесић, оцијенио је да се иза тезе бившег високог представника у БиХ, Педија Ешдауна, да се Република Српска припрема за сецесију, крије жеља за радикалном измјеном дејтонског уређења и стварањем централизоване БиХ.


Кесић је за "Глас Српске" истакао да су посљедње Ешдаунове негативне оцјене о РС и премијеру Милораду Додику, на фону новог таласа лобирања за повећаним ангажманом америчке администрације у БиХ.

"Ешдаун, Џејмс Лајон и бројни други представници вашингтонских невладиних организација, интензивно лобирају за већи ангажман СAД у БиХ. Они свесно стварају лажну слику о БиХ. Покушавају да створе праву панику како би испровоцирали конкретније потезе америчке администрације, а циљ је укидање РС", рекао је Кесић.

Кесић је навео да је теза Ешдауна да САД треба да реагују, јер нико од политичара у БиХ није способан да преузме одговорност за будућност земље, и да Европска унија није у стању да одговори на изазове у БиХ.

"То је манипулација информацијама, јер је Ешдаун имао проблема са аргументацијом. Свесно је инсистирао на причи о отцепљењу РС иза које се крије његова жеља за стварањем централизоване БиХ, која би зависила искључиво од јаке и чврсте руке високог представника", истиче Кесић.

Наводећи да у овом моменту није реално очекивати да је америчка администрација спремна за већи ангажман у БиХ, Кесић је додао да сматра да БиХ није приоритет спољне политике САД.

"Људи који се залажу за то немају јасне аргументе, а осим тога, мислим да БиХ није приоритет за спољну политику СAД. Шансе да се повећа ангажман СAД у БиХ на начин на који то прижељкују ове лоби групе, испод су 40 одсто. Међутим, ако се и даље настави са лобирањем и презентацијом само једне приче о БиХ, ситуација би могла да се значајно промени", наглашава Кесић.

На питање зашто се Милорад Додик нашао на удару неких међународних дипломата, Кесић истиче да њима највише смета то што први пут постоји један политичар који не живи у страху да ли ће бити смијењен или не.

"То је основни разлог. Ти људи су увијек били продуктивни када су радили са политичарима у БиХ, који су живјели са тим страхом и прихватали су све њихове наредбе. И Ешдаун је радио са таквим политичарима. Са Додиком ствари стоје другачије, јер се отворено успротивио примени међународне силе у БиХ. Он на то има легитимно демократско право", закључује Кесић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog