Politika

Тихић: Из Пруда се селимо у Париз

БАЊАЛУКА - Лидери СНСД, ХДЗ БиХ и СДА; добили су позив за разговор са министрима иностраних послова Чешке, Француске и Шведске о рјешавању политичке кризе у БиХ, а разговори ће, највероватније, бити одржани у Паризу, открива предсједник СДА Сулејман Тихић.


Он истиче да је европска министарска тројка потврдила да неће изанализирати рјешења о Уставу БиХ, већ да је то посао за домаће власти.

На питање да ли је прудски процес угрожен, Тихић истиче да је чињеница да нема алтернативе том процесу, дијалогу, договорима и компромисима.

"Мислим да међу прудском тројком постоје одређени проблеми и неразумијевање у односу на оно што смо потписали, посебно када је у ријеч о уставној реформи. О томе ћемо морати разговарати", рекао је Тихић".

Он је нагласио да наредни састанак није договорен, али да је лидер СНСД, Милорад Додик, јасно показао спремност за разговоре.

"Мислим да има одређених проблема када је ријеч о уставној реформи и оно што је потписао. Додик се налази под великом критиком у РС и изгледа да не зна или не жели да се носи с тим. Зато некад имам осјећај да он одустаје од оног што је потписао. То сам му и рекао", додао је Тихић.

Говорећи о рјешавању државне имовине, Тихић истиче да је иста ситуација као и са Уставом.

"Додик, Човић и ја смо се у Сарајеву 22. децембра то договорили, звали Звонимира Кутлешу и рекли шта треба. Он је задужио правобраниоца Драгицу Милетић да направи приједлог закона, што је она и направила у складу с договором нас тројице, да би Додик након оних критика у Бањалуци које је доживио ретерирао и у погледу државне имовине", каже Тихић.

Он је потврдио да је позвао Златка Лагумџију и Хариса Силајџића, да се придруже прудском процесу.

"Писао сам им, јер сам желио да заједно подијелимо одговорност и да заједно радимо. Лагумџија је одговорио и рекао да ће се укључити у уставну реформу онда када нас тројица достигнемо ниво априлског пакета. Силајџић није ништа одговорио, ако не рачунамо ове одговоре преко медија", каже Тихић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog