Politika

БиХ је у Европи оно што је Иран у свом региону

БАЊАЛУКА - Грађане БиХ неко гадно лаже, а вријеме ће показати да ли то раде међународне антитерористичке агенције и организације, које тврде да је БиХ безбједно уточиште за радикалне исламисте или домаће службе, познате по сталним и гласним негацијама свих могућих упозорења о постојању веза са екстремним групацијама, тврди члан Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ парламента БиХ, Славко Јовичић.


Федерални медији објавили су да је у званичној информацији Министарство безбједности БиХ навело податке ОБА о томе да у прошлој години у БиХ није извршено ниједно кривично дјело које би се могло сматрати међународним тероризмом.

"Прво, таква информација је чиста глупост, јер не може Министарство безбједности оквалификовати неко кривично дјело као међународни тероризам или нешто друго. То треба да раде правосудни органи. Са друге стране, ако и није било терористичких напада, значи ли то да је БиХ имуна на међународни тероризам", запитао је Јовичић.

Он је изјавио да упозорења страних обавјештајних служби говоре нешто сасвим друго.

"Тешко је вјеровати да ОБА и њен генерални директор Алмир Џуво не располажу подацима о терористичким организацијама, групама и терористима на територији БиХ, те о повезаним терористичким ентитетима на Косову, у Хрватској, Македонији и Црној Гори, те Албанији", категоричан је члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала Домагој Маргетић.

Он сматра да се очигледно ради о намјерно фалсификованим подацима у извјештају, чију су израду, према његовом мишљењу, координисали Алмир Џуво и министар безбједности БиХ Тарик Садовић.

Према најновијим подацима америчке обавјештајне заједнице, на територији БиХ дјелује више од 1 100 терориста, а БиХ је и даље на листи земаља повезаних са тероризмом и то према извјештајима обавјештајних служби САД из марта 2009. године.

БиХ је и у извјештајима Савјета безбједности УН идентификована као држава на чијој територији дјелују терористичке организације и терористи, те се БиХ налази и на попису земаља повезаних са тероризмом.

"Тај попис ажурирају антитерористички експерти Савјета безбједности УН. У смислу терористичке пријетње, БиХ је данас у Европи оно што је Иран у свом окружењу, а безбједносни систем БиХ озбиљно је премрежен том терористичком мрежом и представља дио проблема, а никако његово рјешење", навео је Маргетић.

Маргетић сматра да треба посебно напоменути да су надлежне службе у БиХ пропустиле да у извјештају помену податке које су добили од западних обавјештајних служби, а који указују како је недавни терористички напад у Мумбаију у Индији доводен у везу са терористичком мрежом и њеним припадницима у БиХ, те да је тај стравични терористички чин највјероватније координисан управо са територије БиХ из једне од терористичких логистичко-обавјештајних ћелија.

Исти је случај, наводи Маргетић, са недавно ухапшеним терористима у Белгији и Француској, од којих су неки били директно повезани с терористичком мрежом у БиХ.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog