Politika

Липовац: Мора се поштовати суд у Броду

БАЊА ЛУКА - Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске (РС) Зоран Липовац апеловао је данас на представнике општине Брод да поступе у складу са пресудом Окружног суда у Добоју којом је поништено рјешење о именовању локалних званичника и обезбиједи пропорционалну заступљеност конститутивних народа.


Према оцјени Суда, именовања предсједника и потпредсједника Скупштине општине Брод, као и замјеника начелника, нису била у складу са одредбама овог закона.

Липовац је делегацију општине Брод, коју је предводио начелник општине Милован Черек, упозорио да је веома важно да се испоштују одредбе Закона о локалној самоуправи којима је предвиђено да избор функционера у јединици локалне самоуправе који се не бирају директно мора обезбиједити пропорционалну заступљеност свих конститутивних народа и група осталих на основу резултата посљедњег пописа становништва, саопштено је из Липовчевог кабинета.

Министарство управе и локалне самоуправе раније је указивало општинама на обавезност примјене члана 3. Закона и од општине Брод тражило да обезбиједи пропорционалну заступљеност конститутивних народа и група осталих како приликом избора функционера, тако и приликом запошљавања у административној служби општине.

Липовац је разговарао данас у Бањој Луци са делегацијом општине Брод о пресуди Окружног суда у Добоју, којом је поништено рјешење о именовању предсједника и потпредсједника Скупштине те општине, као и замјеника начелника.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog