Politika

Додик: Одрећемо се ЕУ, зарад РС

БИЈЕЉИНА - Премијер Републике Српске, Милорад Додик, изјавио је да вјерује да БиХ може ући у ЕУ, само као лабава федерација два или три ентитета заснована на етничком принципу, али ни у ком случају као јединствена земља.


Предсједник Владе РС је у интервјуу за Асошијетед прес рекао да ће се Срби у БиХ радије одрећи чланства у ЕУ него Републике Српске.

"Желимо да уђемо у Европу само ако можемо очувати нашу специфичност и аутономију", рекао је премијер РС, и додао да је тешко постићи компромис у БиХ о кључним питањима. Упоредио је ситуацију са оном у бившој Југославији, када различити народи нису могли да пронађу начин да живе заједно и земља се на крају распала на шест држава.

Додик је истакао да је "само БиХ допала судбина бивше Југославије".

"Народи који нису могли да пронађу начин да живе заједно у Југославији, сада би требало да живе заједно у `хибридној` земљи у којој свако гура свој план", истакао је Додик.

Према његовим ријечима, све три стране настављају са покушајима да политичким начинима остваре некадашње ратне циљеве - Бошњаци да уклоне етничку подјелу, Хрвати да добију свој ентитет, а Срби да сачувају што већу аутономију.

Додик је нагласио да се цјелокупна политичка дискусија, и односи у БиХ, врте у круг.

Он је додао да нема ништа против стварања трећег (хрватског) ентитета, али да тај ентитет не може да прелази у РС.

Премијер РС је навео да Срби у БиХ сматрају да БиХ може бити федерална држава, састављена од федералних јединица, гдје ће надлежност углавном бити у тим јединицама, а не код централне владе .

АП наводи да је РС на међународне и домаће покушаје да се надлежности пребаце с ентитета на централне институције, одговарала пријетњом да ће повлачењем својих представника из тих институција блокирати цијелу земљу.

Додик је рекао да су "само тада странци схватили да смо озбиљни" и додао да су Срби на тај начин спријечили стапање полиција ентитета у једну полицију.

"Ми то видимо као нашу велику побједу" - рекао је премијер РС.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog