Društvo

Ниједна држава није предала правно мишљење о Косову

БЕОГРАД - Међународном суду правде у Хагу, ниједна држава још није предала правно мишљење о једностраном проглашењу независности Косова.


Међународни суд правде саопштиће сутра које су све земље, осим Србије, поднијеле мишљење о легалности једностраног проглашења независности Косова и Метохије.

Српска страна је, како је речено у Министарству иностраних послова Србије, завршила поднесак са аргументима против једностраног проглашења косовске независности, а српски правни тим ће га до сутра предати Међународном суду правде.

Ријеч је о двије књиге, од којих прва представља поднесак суду и има око 350 страна правних докумената, са неколико мапа које показују положај Косова у разним историјским фазама.

Друга књига садржи документе, значајне за доказивање става да проглашење независности Косова није у складу са међународним правом.

Очекује се да ће Србију пред Међународним судом правде својим поднесцима подржати Русија, Кина, Грузија, Азербејџан, Аргентина, Боливија, Венецуела, Румунија, Кипар, Шпанија и Словачка.

С друге стране, противно ставу Србије, писане ће изјаве највјероватније предати САД, Велика Британија, Немачка, Француска, Швајцарска, Аустрија, Финска, Данска и Словенија.

Све државе које поднесу мишљење о проглашењу независности Косова добиће и поднеске осталих земаља да би до 17. јула могле да приложе своје коментаре, након чега ће суд заказати усмени расправу, послије које ће саопштити своје савјетодавно мишљење о независности Косова.

Српски шеф дипломатије Вук Јеремић рекао је да ће пред Међународним судом правде почети историјски процес, јер ће се први пут изјаснити о легалности акта сецесије.

"Поднесак Србије је спреман, а одлука Суда ће имати карактер преседана у свим будућим случајевима сецесије у свету", рекао је јуче Јеремић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Koliko puta sedmično imate ručak sa mesom?

Rezultati ankete
Blog