Svijet

И Тексас косовском стазом

ОСТИН - Рик Пери, гувернер Тексаса, наговијестио је да би његова савезна држава могла да се отцијепи од федерације, оптуживши федералну владу да Американце гуши порезима и дугом. Пери је у четвртак своје присталице на демонстрацијама против пореза довео до праве хистерије. Многи од присутних махали су заставама и викали „Отцјепљење!".

Пери се касније донекле кориговао и у разговору са новинарима изјавио да „нема апсолутно никаквих разлога за распуштање федерације". Упркос том повлачењу, Перијева звијезда на небу конзервативне Америке је у успону, јер су десничари који се боре да се под Обамом чује и њихов глас у њему нашли своју нову икону.

С Перијем на челу, Тексас је постао исходиште све јачег таласа десничарских протеста. Конзервативни политичари су широм земље организовали координисано одржавање „протестних чајанки" у вријеме које се поклапа са термином за увођење федералног пореза на приход. Хиљаде људи присуствовало је овим протестним скуповима.

Нове протестне чајанке организоване су у Остину и Форт Ворту у Тексасу, као и у Нешвилу, Чикагу и Вашингтону.
Перијеве присталице на протестном скупу у Остину махале су заставама и транспарентима на којима се Обама назива „највећим лажовом". Међу истакнутим паролама могло се прочитати и „Зауставите Обамин социјализам" или пак „Неки пирати су у Америци".

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog