Politika

Амфилохије: Ако хоћете утицај на избор митрополита, вратите краљевину

ПОДГОРИЦА - Његово преосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије, рекао је да црква поштује Црну Гору и државне органе, али да заузврат очекује поштивање слободе вршења црквене мисије и вјековног канонског поретка и права.


"Одвојеност цркве и државе не искључује њихову узајамност и сарадњу, као и помоћ државе цркви у остваривању духовног и просвјетно-моралног препорода друштва", оцијенио је митрополит Амфилохије.

Да би држава могла да утиче на избор митрополита, објаснио је владика Амфилохије, морала би да укине уставну категорију одвојености од цркве и врати се у православну краљевина, као у вријеме краља Николе Петровића.

"Ако неко хоће да се враћа старој традицији односа цркве и државе, онда мора да се врати цјеловито, а не парцијално. Но, сваком човјеку је јасно да су та времена прошла једном за свагда", рекао је владика Амфилохије за подгоричке медије.

Владика Амфилохије је рекао да црква очекује да буде исправљена неправда учињена у вријеме претходне, тоталитарне антицрквене идеологије, нарочито у погледу одузете имовине.

Митрополит црногорско-приморски оцијенио је несхватљивим, да се питање власништва над црквама и манастирима у Црној Гори у последње вријеме појавило једино у односу на имовину Митрополије црногорско-приморске.

Основ за такву противправну причу, констатовао је владика Амфилохије, представља оснивање "вјерске заједнице Црногорске православне цркве", 2000. године.

Према његовим ријечима, та вјерска заједница, која је све осим православна, има права стицања имовине као свака друга новооснована организација, од тренутка свог оснивања.

"Али пледирање ретроактивно на имовину једне вјековне установе каква је Митрополија црногорско-приморска, која постоји континуирано у Црној Гори осам вјекова, и оспоравање њених имовинских права, спада у надлежност Јавног тужилаштва сваке нормалне правне државе", закључио је митрополит Амфилохије.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog