Svijet

Турски дио Кипра, бира скупштину

НИКОЗИЈА - Кипарски Турци гласају данас на парламентарним изборима, за које аналитичари тврде да би могли да "угуше" напоре поновног уједињења етнички подијељеног острва.


Очекује се да парламентарни избори неће директно утицати на лидера кипарских Грка Мехмета Али Талата, који је са кипарским Грцима почео преговоре у септембру.

Међутим, побједа националистичке УБП партије, која је водила у истраживањима јавног мњења, могла би умањити простор Талата за преговоре о рјешењу.

Кипар је подијељен од 1974. године када је Турска војном инвазијом заузела сјеверни дио острва као одоговор на пуч присталица уједињења са Грчком.

Администрацију на сјеверу признаје само Турска. Данашње изборе за парламент, који броји 50 посланика, пажљиво прате на обје стране острва јер може да подијели кипарске Турке у вези са могућностима уједињења.

Талат, насупрот традицији, подржао је "савезно рјешење" умјесто сталног захтјева кипарских Турака за "партнерством двије суверене државе".

Његови преговори са предсједником кипарских Грка Димитрисом Христофијасом виде се као најважнији са највећим проспектима за мир у посљедњих неколико деценија.

Талатови противници званично подржавају одвојени суверенитет за кипарске Турке. Талатова Републикасна партија имала је 25 посланика у посљедњем сазиву, а УБП 16.

Око 160.000 људи има право гласа на данашњим изборима.

Биралишта су отворена јутрос у 8:00 часова, а затварају се у 18:00 часова.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog