Politika

Јеремић и даље очекује "избјељивање шенгена"

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је, уочи посјете Бриселу, да очекује да Србија до краја године уђе на бијелу шенгенску листу и навео да има разлога за оптимизам у вези са мишљењем Међународног суда правде о легалности проглашења независности Косова, јер се велики број земаља укључио у овај процес.


 

„Очекујемо стављање Србије на белу шенген листу током 2009. године, али морамо да будемо активни, агилни, да подсећамо европске званичнике на важност тог догађаја. То је главни разлог мог пута у Брисел", рекао је Јеремић у разговору за телевизију Б92.

Када је ријеч о процесу о једнострано проглашеној независности Косова у Међународном суду правде, у којем ће, према београдској телевизији, учествовати 18 земаља које су признале и 15 које не признају независност српске покрајине, Јеремић сматра да Србија има разлога за оптимизам.

„Мислим да имамо разлога да будемо оптимисти. Када је оволико земаља активно укључено у процес, то до апсолутног минимума смањује простор за вршење политичког притиска на суд. Уколико на суд нема политичког притиска, тада суд одлучује по самом меритуму међународног права, а међународно право је апсолутно на нашој страни", нагласио је српски министар.

Јеремић је истакао да ће први пут у расправи пред овим судом учествовати и Кина, што је један од разлога да се овај процес назове историјским.

„Ово је процес у коме ће се одлучивати не само везано за витални интерес Србије, већ и у 21. веку определити за баланс права на самоопредељење и права на одржање суверенитета и територијалног интегритета међународно признатих држава. Због тога мислим да је Србија у спољнополитичкиом смислу учинила велики корак", сматра Јеремић.

Поводом посјете председника Бориса Тадића манастиру Високи Дечани, Јеремић је рекао да је посјета обављена у складу с процедурама предвиђеним резолуцијом 1244 и поновио да ће „Србија наставити да сарађује са представницима међународне заједнице на Косову, али да званични Београд ни једним гестом неће признати независност Косова".

Јеремић ће се сутра у Бриселу састати са високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност Хавијером Соланом и европским комесаром за проширење Олијем Реном, са којима ће разговарати о европским интеграцијама Србије и либерализацији визног режима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog