Svijet

Бојкот конференције о расизму УН

ЖЕНЕВА - Међународна конференција УН о расизму, Дурбан, почиње у Женеви у напетој атмосфери због најаве више држава да неће учествовати на том скупу, као и најављеног доласка иранског председника Махмуда Ахмадинеџада.
Држећи организаторе конференције до посљедњег тренутка у неизвесности, САД, Аустралија, Нови Зеланад и Холандија су на крају ипак, саопштиле да неће учествовати на конференцији која би требало да представља наставак бурне и контроверзне конференције у Дурбану одржане 2001. у Јужној Африци.

Листи одсутних у недељу увече придружила се и Њемачка.
Шеф њемачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер је ипак, обећао да ће Немачка „врло пажљиво посматрати рад конференције" не искључујући могућност да се „касније евентуално укључи у рад".

Истовремено, Француска и Велика Британија су најавиле да долазе у Женеву.

Израел и Канада су почетком марта, међу првима најавили да неће учествовати на конференцији о расизму, а у тој одлуци им се убрзо придружила и Италија.

Холандија и Аустралија су отворено изразиле страховање да би говорница у Женеви поново могла да послужи за антисемитске нападе као што је то био случај на скупу 2001. када су САД и Израел демонстративно напустили Дурбан.

Ирански председник, који је јуче још једном поновио да су „ционистичка идеологија и ционистички режим предводници расизма", требало би током послијеподнева да одржи говор у сједишту УН у Женеви где се одржава скуп.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog