Svijet

Американци одлазе, а Руси долазе у Киргистан

БИШКЕК/МОСКВА - Руско руководство планира да у ваздухопловној бази Кант у Киргизији повећа број борбених авиона, изјавио је генерални секретар Организације Споразума за колективну безбједност (ОСКБ) Николај Борђужа.


„То одговара ситуацији која постоји у централној Азији и Авганистану", рекао је Борђужа, додавши да је јачање базе Кант потребно због формирања Колективних снага за брзо реаговање, због чега је неопходно да буде квалитативно и квантитативно моћнија, пренијела је агенција Интерфакс из Бишкека, где је Борђужа допутовао у радну посјету.

 

Крајем фебруара, парламент Киргизије донео је одлуку да са САД раскине споразум о коришћењу ваздухопловне базе Манас код Бишкека, а почетком марта то је учињено са још 11 земаља чланица антитерористичке коалиције у оквиру операције „Дуготрајна слобода" у Авганистану.

Агенција Итар-Тас пренијела је из главног града Киргизије изјаву секретара Савета за безбједност те земље Адахана Мадумарова да ће, после повлачења војника из базе Манас, најављеног за 18. август, она бити коришћена искључиво у цивилне сврхе.

„Предаје другима територије војне базе неће бити. Манас ће бити чисто цивилни аеродром", рекао је он после сусрета с Борђужом.

Генерални секретар ОСКБ (у којој су Русија, Бјелорусија, Јерменија, Казахстан, Киргизија, Таџикистан, Узбекистан) рекао је, пак, да повлачење војника из базе Манас, отворене у децембру 2001, неће значајно утицати на безбједност у централноазијском региону.

Борђужа је додао да је та база требало да рјешава питања транзита војног и невојног транспорта за међународне снаге у Авганистану, да су сада потписани споразуми о транзиту невојног товара са Русијом, Казахстаном и Узбекистаном, као и да „постоје договори о томе с руководством Таџикистана".

Британска агенција Ројтерс наводи да су базе Кант и Манас удаљене само 30 километара једна од друге и да су постале симбол ривалства између Русије и САД за утицај у централној Азији. У бази Кант је око 500 војника, док је у Манасу сада стационирано више од 1.000, углавном америчких, војника.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog