Politika

Калабић: Вријеме је за нулту стопу ПДВ

САРАЈЕВО - Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Драго Калабић, увјерен је да ће иницијатива ове странке за укидање пореза на додату вриједност (ПДВ) за основне животне намирнице и још неке производе добити подршку Управе за индиректно опорезивање (УИО) и Парламентарне скупштине.


"Волио бих да видим ко ће у ово вријеме непланиране економске кризе и са којим аргументима бити против нашег Приједлога закона о допуни Закона о ПДВ-у", рекао је Калабић Срни.

Према његовим ријечима, ово је једна од ријетких мјера која би се директно односила на све становнике, за разлику од антирецесионих мјера које захватају одређене групе.

"Циљ је да омогућимо грађанима БиХ да што безболније преживе економску кризу и не видим ко би могао да смисли аргументе против", истакао је Калабић.

Он вјерује да ће и УИО, који је до сада на сличне иницијативе давао негативно мишљење, овај пут доставити позитиван став.

"Још немамо став УИО, али сматрам да ће се и они наћи пред дилемом у односу на раније случајеве, јер је сад ситуација битно другачија", додао је Калабић.

Претпостављајући да ће многи подсјетити да је приликом ранијих расправа о укидању ПДВ или увођењу диференциране пореске стопе указивано на посљедице које би то имало на сиву економију и пуњење буџета, Калабић је констатовао да су у то доба економске прилике биле далеко стабилније.

"Сматрам да су посљедице кризе најјачи аргумент за усвајање овог закона", рекао је Калабић, нагласивши да је Парламентарна скупштина БиХ сама крива што без мишљења УИО не може мијењати закон о ПДВ-у.

"Сами смо криви за ту аномалију која руши сувереност парламента. Ми нисмо суверени у доношењу закона, то је чињеница која говори о ограничењима која ниједан други парламент нема", закључио је Калабић.

Клуб посланика СНСД у свом приједлогу закона тражи да од плаћања ПДВ буду ослобођене основне животне намирнице, лијекови, вјештачко ђубриво, дјечија храна и опрема, школски прибор и рото-папир.

Комисија за финансије и буџет Представничког дома сутра би у Сарајеву требало да разматра Приједлог закона о допуни Закона о порезу на додану вриједност.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog