Politika

Русија: Хаг затворити до 2010. године

МОСКВА - Научни скуп у Москви о раду Хашког трибунала треба да државном врху Русије пружи аргументе о необјективности овог трибунала и потреби да он буде затворен 2010. године, изјавила је данас Јелена Гускова, директор Института за проучавање балканских сукоба при Академији наука Руске Федерације.

Она је подсјетила да у свијету постоје жеље и иницијативе да рад Међународног трибунала у Хагу буде продужен на још двије до три године.

"Међутим, позиција Русије је доста чврста. Министар иностраних послова Сергеј Лавров поновио је неколико пута да Хашки трибунал треба затворити 2010. године, а ми треба да политичарима пружимо научне аргументе да је Трибунал необјективан како би се он могао што прије затворити и да сви Срби изађу на слободу", рекла је Гускова.

Према њеним ријечима, у раду дводневног научног скупа учествују научници Руске академије наука, научници из Холандије, Енглеске, Француске, САД и Срба из Републике Српске и Србије.

"То је врло озбиљна научна институција која ће анализирати рад Хашког трибунала, а дошло је вријеме и да се отвори питање Сребренице, које је покренуто у овом трибуналу, јер се појављују нове чињенице, нови аргументи и докази, нове анализе које не потврђују чињеницу о 8 000 жртава", најавила је Гускова.

О Сребреници ће бити ријечи другог дана научног скупа у Москви, којем присуствују експерти и припадници мировних снага Холандије који су очевици догађања на подручју тадашње заштићене сребреничке енклаве.

Гускова је најавила да ће бити ријечи и о српским жртвама на подручју Сребренице.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog