Društvo

Лов на нацисте: САД одличан, Србија врлодобар успјех

ТЕЛ АВИВ - Највишу оцјену за напоре у довођењу преосталих нацистичких ратних злочинаца пред лице правде добиле су САД, док су Њемачка, Србија и Шпанија добиле оцјену Б, објавио је Центар "Симон Визентал", који се бави ловом на нацисте.


У годишњем извјештају Центра "Симон Визентал" наведено је да се остале државе, укључујући Аустрију и неколико источноевропских и јужноамеричких земаља, не труде довољно да уђу у траг и гоне бивше нацисте који у њима живе.

Аустрија, Аустралија, Естонија, Мађарска, Литванија, Шведска и Украјина добиле су само оцјену Ф, јер у принципу одбијају да истражују и судски гоне остарјеле нацисте због идеолошких или правних разлога.

Највише је разочарала Мађарска, која није привела правди Шандора Кепира, мађарског официра који сада има више од 90 година, а осумњичен је за учешће у тзв. новосадској рацији у јануару 1942. године.

Њему је суђено и проглашен је кривим, али никада није служио казну, иако је главни ловац на нацисте Ефраим Зуроф, директор јерусалимског представништва центра, у љето 2006. открио да Кепиро живи у Будимпешти.

Центар је објавио и листу најтраженијих нацистичких ратних злочинаца, на чијем врху су сада Кепиро и Џон Демјањук рођен у Украјини, против кога је суд у Минхену подигао оптужницу за убиства Јевреја у нацистичком логору смрти Собибор у Пољској.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog