Politika

Децентрализација Косова - Србима пет нових општина

ГРАЧАНИЦА - Житељима централног Косова, првенствено представницима српске заједнице, Међународна цивилна канцеларија и Министарство за локалну администрацију привремене косовске владе представиће у Грачаници систем децентрализације и план за формирање нових општина на Косову.


Децентрализацијом косовски Срби треба да добију пет нових општина.

Процес децентрализације на Косову покренут је почетком ове године, а у крајњој реализацији даће потпуну и искључиву власт општинским већима у многим областима, укључујући образовање, здравство и услуге социјалне заштите.

Те смјернице представиће српским представницима централног дела Косова међународни представник Питер Фејт и министар за локалну самоуправу Садри Ферати.

Процесом децентрализације преносе се одређена финансијска средстава са косовске владе на локални ниво, како би се омогућило општинама да ураде послове који су у њиховој надлежности.

Један од циљева је подстицање сарадње међу косовским општинама на испуњавању локалних потреба, као и утврђивање параметара за сарадњу са властима у Београду.

Децентрализација на Косову и формирање нових, пет општина са српком већином, предвиђена је планом Мартија Ахтисарија за рјешење статуса Косова, који није усвојен у Савету безбедности УН.

Политички представници косовских Срба истичу да они не могу сарађивати у процесу децентрализације уколико га воде Међународна цивилна канцеларија и Влада независног Косова.

Међународну цивилну канцеларију формирала је међународна управљачка група коју чине земље које су признале једнострано проглашену независност Косова. Ту канцеларију води Питер Фејт, који је, такође, представник ЕУ у покрајини.

Представници Срба на Косову су забринути да ће се процес децентрализације спроводити и без пуне подршке српске заједнице.

„Понуда је на столу а локални Срби треба да одлуче да ли ће је прихватити", истичу у Фејтовој канцеларији.

У тој канцеларији, највишем органу за спровођење Ахтиаријевог плана и у косовској влади већ су расписали конкурсе за формирање припремних тимова за децентрализацију у новим општинама.

То су Грачаница, Ранилуг, Партеш, Клокот и проширење територије садашње општине Ново Брдо. Северна Митровица ће бити још једна општина на Косову.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog