Politika

Кузмановић: Чвршће везе Срба и Јевреја

БАЊА ЛУКА - Предсједник Републике Српске, Рајко Кузмановић, рекао је да посјета Удружења ратних војних заробљеника Израела Српској, доприноси успостављању чвршћих односа и бољег разумијевања српског и јеврејског народа, које повезује трагична историјска судбина и страдања у Другом свјетском рату.


У саопштењу из Кабинета предсједника РС, наводи се да је Кузмановић током данашњег састанка са члановима израелског Удружења и Савеза логораша РС, израелску делегацију упознао са припремама за обиљежавање страдања жртава усташког геноцида у јасеновачком логору Доња Градина, које ће бити одржано у недјељу, 26. априла.

Кузмановић је нагласио важност одржавања овог и сличних скупова, као знак сјећања и пијетета за жртве геноцида и холокауста, али и трајну опомену да се тако нешто никада и нигдје не понови.

Предсједник Српске је нагласио да су органи и институције РС одлучни да Спомен-подручје Доња Градина добије значај какав заслужује, о чему најбоље свједоче чињенице да је у Народној скупштини РС усвојен Закон о Спомен-подручју Доња Градина, а да Влада РС припрема Програм уређења Спомен-подручја и у ове сврхе планира да издвоји пет милиона марака.

Чланови Удружења ратних војних заробљеника из Израела, који се налазе у седмодневној посјети Српској на позив Савеза логораша РС, посјетили су Меморијални комплекс на Мраковици гдје су се поклонили сјенима погинулих бораца Народноослободилачког рата.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li visoki predstavnik Valnetin Incko treba da nametne zakon o zabrani negiranja genocida u BiH?

Rezultati ankete
Blog