Društvo

Пухалац: приватизација НИРС, најзначајнији пројекат у 30 година

БАЊА ЛУКА - Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске, Слободан Пухалац, рекао је да је приватизација нафтне индустрије РС најзначајнији пројекат у посљедњих 30 година и да ће улагања у Рафинерију нафте у Броду омогућити планове за повећање извоза на тржишта ЕУ за 20 одсто.


Пухалац је истакао да је од новембра, откад је Рафинерија нафте почела да ради, прерађено око 400 000 тона сирове нафте, да ради око 1.500 људи и да тржиште БиХ добија деривате, који су домаћи производ изузетног квалитета.

''Улагања у ову рафинерију омогућиће повећање прихода за око 2,5 пута, запошљавање нових 50 радника и планове за повећање извоза на ЕУ тржишта за 20 одсто''.

Он је навео да неки недобронамјерни покушавају да оспоре важност и резултате приватизације нафтне индустрије, али да чињенице показују да је приватизација урађена у правом тренутку.

Министар, ни овај пут, није подробније поткријепио своје ријечи, као што је и био случај у сукобу са организацијом Транспаренси интернешнел, када је рекао «да извјештај није читао, али да га сматра недобронамјерним».

Зато је истакао да су у овој години планирана значајна улагања у Рудник ''Гацко'', ремонт Термоелектране ''Угљевик'', те изградњу малих хироелектрана на Босни и на Бистрици.

Он је рекао да је ''Електропривреда РС'' показала у току прошле године да може да оствари добар пословни резултат, истакавши да је производњом од 5 088 гигават-часова план производње за прошлу годину потпуно испуњен.

Говорећи о проблемима са ''Електропреносом БиХ'', Пухалац је рекао да, нажалост, ни послије више састанака одржаних између ресорних министара, рјешење није на видику, те додао да ће ових дана бити упућен позив за састанак федералном министру енергетике, рударства и индустрије Вахиду Хећи како би се још једном покушало наћи рјешење које ће пратити закључке са посљедње Скупштине акционара.

''Приједлог РС иде у правцу усаглашавања аката друштва са Законом о преносној компанији, заштите капитала акционара и улагања у складу са структуром капитала'', рекао је Пухалац.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog