Društvo

Министарство правде се коначно сјетило Тасима Кучевића

САРАЈЕВО - Министарство правде БиХ затражило је од Судске полиције додатне извјештаје о инциденту, у коме су 21. априла пред зградом Суда БиХ учествовали Тасим Кучевић и његов тјелохранитељ Енвер Спахић, и за коначну оцјену треба сачекати тај документ, рекао је замјеник министра правде Срђан Арнаут.


Он је навео да треба уважити чињеницу да је изрицање пресуде Кучевићу прошло без проблема и да се "не смије заборавити да је могло доћи и до већих проблема приликом изрицања пресуде, јер је ријеч о пресуди за најтежа кривична дјела и то је дио који је Судска полиција добро урадила".

"У конкретном случају фокус јавности је на силеџијству ове особе, али не смијемо заборавити да је Суд у овом случају донио пресуду за озбиљна кривична дјела. Цијели случај отворио је низ питања која свакако треба озбиљно да размотримо.

Арнаут је одбио да коментарише чињеницу да је Кучевић, након што је у Суду БиХ правоснажно осуђен на 12 година затвора, пуштен на слободу до одређивања мјеста гдје ће издржавати казну, али је истакао да Суд, према важећем закону у БиХ, одлучује хоће ли осуђеник бити притворен или пуштен на слободу након изрицања пресуде.

"Министарство правде нема право да коментарише било коју одлуку Суда. Закон је веома јасан и законско право Суда је одлука о одређивању притвора или пуштања на слободу", објаснио је Арнаут и напоменуо да је истим важећим законом омогућено и пуштање осуђеника на слободу до правоснажности пресуде.

Према његовим ријечима, у току су припреме измјена кривичног законодства које нису инициране овим случајем, али ће свакако бити повод да се размотри и овај дио законодства.

Логика налаже, каже Арнаут, да осуђени за тешка кривична дјела и на вишегодишње затворске казне не треба да буду пуштени на слободу, већ задржани у притвору, те додаје да се не смије заборавити да свој суд о томе треба да дају особе које закон проводе у пракси.

O његовом поступку у дворишту Суда БиХ, подробније се можете извјестити и путем видео-вијести на Фронтал.РС (Тако суди Суд Бих).

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog