Politika

Инцко: Реците нам кад да се селимо

БАЊА ЛУКА - Високи представник у БиХ, Валентин Инцко, изјавио је да је на домаћим политичарима да испуне предвиђене услове како би ОХР био затворен.


Наводећи да је ОХР некада имао 700, а сада око 200 људи и да се тај број смањује, Инцко је нагласио да би Канцеларија високог представника одавно била затворена када би локални политичари још боље сарађивали и брже испуњавали Дејтонски споразум.

Инцко је, гостујући синоћ у програму РТРС, рекао да је БиХ испунила 147 услова из Мапе пута за либерализацију визног режима БиХ са ЕУ и да остаје још 27, истакавши да о темпу извршавања ових циљева одлучују домаћи политичари.

Високи представник у БиХ категорично је нагласио да не жели да утиче на ток уставних реформи.

Инцко каже да се инсистира на реформи Устава БиХ зато што у БиХ неке институције не раде ефикасно, наводећи да су ту још и питања људских права, европских конвенција и слично.

"Заинтересован сам да институције раде, и то ефикасно'', истакао је Инцко, оцијенивши да сада институције ''не функционишу оптимално, јер постоје неки одговорни који то коче''.

Високи представник је рекао да ће користити бонска овлашћења тамо гдје треба и када се за то укаже потреба, али да је сигурно боље да ствари одраде домаћи политичари.

Он је потврдио да није користио бонска овлашћења када је зауставио расподјелу средстава из сукцесије, већ да је само подсјетио министре у Савјету министара БиХ на одлуку из 2002. године према којој 13 одсто тих средстава иде држави.

''Када сам видио одлуку о расподјели према којој ништа не иде држави, подсјетио сам министре на ту одлуку'', рекао је Инцко.

Он је рекао да је погрешна формулација данас изнесена на сједници Народне скупштинеб РС да је пренесено 68 надлежности са ентитета на државу и истакао да су пренесене надлежности из области одбране, пореза, енергетике и неке надлежности из правосуђа.

Говорећи о полицајцима РС који су ослобођени оптужби за ратни злочин у Сребреници, Инцко је рекао да ће на основу својих овлашћења уредити и потписати одговарајуће одлуке, ''тако да ће ти људи имати исти статус какав им је био и раније''.

Једино што није јасно, јесте зашто медији у РС дају простора личностима као што је Инцко? Инцко је данас једна врло немоћна фигура, која свој утицај на политичке токове у дејтонској творевини, остварује само захваљујући традицији из времена кад је његова функција имала полубожанске овласти.

Teзе о тобожњој улози домаћих политичара у затварању ОХР, таман су толико убједљиве колико и већ стварно комични вербални излети у приче о безвизном режиму са ЕУ. Поготово ако се има у виду да су тај проблем још прије десетак година ријешиле земље далеко већег нивоа корупције и криминала, као што су Бугарска или Румунија.

Нити Инцко има неке конкретне механизме да би могао нешто промијенити, нити му јавност (поготово у РС) треба давати повода да и сам вјерује како је то могуће.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog