Politika

Џакула: Срби у Хрватској и даље трпе "отимачину и развлашћивање"

БАЊАЛУКА - Предсједник Демократске партије Срба у Хрватској Вељко Џакула сматра да су власти у Загребу дајући српске станове и куће Хрватима из БиХ грубо прекршиле међународна, основна људска и мањинска права Срба и истакао да је ово један од начина насилног мијењања демографске структуре становништва на тим просторима.



"То се догађа и кроз друге активности, као што је обнова инфраструктуре у Хрватској. Када дођете на те просторе у српским селима је све девастирано, док је у другим селима гдје нема Срба развој инфраструктуре далеко одмакао", истакао је Џакула на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци.

Џакула је рекао да су станарска права имовинска и власничка права, и да их Хрватска не треба рјешавати кроз
облик стамбеног збрињавања на начин да бивши носиоци станарских права, искључиво Срби немају право откупа и насљедства станова.

Он је истакао да се статус Срба у Хрватској слабо рјешава или готово никако, и поред чињенице да су легитимни српски представници шест година у коалицији на власти са ХДЗ-ом.

Наводећи да се међународна заједница "извукла" из рјешавања проблема Срба у Хрватској, Џакула је рекао да је Демократска партија Срба спремна да пред међународном заједницом поново актуелизује рјешавање тих проблема, истичући проблеме у вези са станарским правима, враћањем и обновом имовине, те радна права и право на пензију, те повезивање радног стажа.

Коментаришући недавно усвојени Закон о пољоприредном земљишту у хрватском Сабору, Џакула је рекао да тај закон у принципу представља "отимачину и развлашћивање Срба", подсјетивши да је Српски демократски форум /СДФ/ на основу тог закона поднио тужбу хрватском Уставном суду.

Џакула је рекао да је од 128 000 регистрованих српских повратника у Хрватској остало да живи њих 60 000, док се 68 000 вратило у Републику Српску, Србију или друге земље, јер у пријератним пребивалиштима нису имали услове за нормалан живот, пошто нису могли да се запосле и гдје да станују.

Наводећи да је Хрватска путем овлаштене агенције откупила од Срба више од 25 000 кућа, које даје несрпском становништву, Џакула је закључио да то представља облик демографске промјене становништва у Хрватској.

Он је апеловао на Србе у Хрватској и ван ње да у мају изађу на предстојеће локалне изборе у овој земљи и свој глас повјере оној политичкој партији за коју вјерују да ће мијењати ствари набоље.

Демократска партија Срба Хрватске регистрована је 8. априла и изаћи ће на предстојеће локалне изборе у Хрватској.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog