Društvo

Без Младића у Хагу, Холандија никада неће одобрити улазак Србије у ЕУ

НОВИ САД - Холандски амбасадор у Београду Рон ван Дартел истакао је да његова држава неће одступити ни милиметра од свог тврдог става, према коме без Ратка Младића у Хагу неће бити "одмрзавања" ни Споразума о стабилизацији и придруживању Србије ЕУ ни Прелазног трговинског споразума, али је био веома оптимистичан када је ријеч о холандским инвестицијама у Србији.



"Пет пута сте ме питали и пет пута сам вам одговорио, и увијек ћу тако одговарати - да Холандија никад неће омекшати свој став према Србији кад је ријеч о њеним евроинтеграцијама, све док се Младић не нађе иза решетака Хашког трибунала", рекао је Ван Дартел новинарима приликом посјете компанији "Уједињене српске пиваре" у Новом Саду, члана пословне групе холандског пиварског гиганта "Хајнекена", поводом манифестације "Дан холандског бизниса".

Али, већ неколико часова послије, у холу зграде Извршног вијећа Војводине (ИВВ), Ван Дартел је рекао предсједнику Србије Борису Тадићу и новинарима да "у тешко вријеме економске кризе холандска предузећа држе `широм отворене очи` и увиђају економске и финансијске могућности које пружа Србија - а оне су велике".

"То ми називамо правим холадским духом" - рекао је амбасадор Рон ван Дартел и додао да су "Холанђани, као што је то свуда у свијету познато, глобална трговачка нација".

"Увијек смо спремни да препознамо прилику када нам се укаже, а не плашимо се изазова. Прилика се зове - Србија. Само у нове инвестиције у Новом Саду Холандија је за кратко вријеме уложила 75 милиона евра. А још 25 милиона холандских европских новчаница спремно је да уђе у Србију за реализацију разних пројеката", навео је Дартел, уз чашу "амстел" пива.

Амбасадорове ријечи су изазвале аплауз, и то с највишег републичко-покрајинског нивоа; почев од Тадића, покрајинског премијера Бојана Пајтића, новосадског градоначелника Игора Павличића и још стотињак присутних из редова републичке и покрајинске владе, као и водећих људи "Хајнекена", затим холандске компаније за производњу аутобуса "Ве-Де-Ел" (VDL) и чувеног `Филипса`".

"Дошао сам овамо аутобусом који су направили радници новосадске фабрике `Необус`, у сарадњи с нашим `Ве - Де - Елом`. Аутобус је права реклама на точковима за умијеће српских мајстора! Наравно, аутобуси су намијењени и за европско тржиште. Уједињени српски `амстел`, по првим произведеним флашама, које управо силазе са трака, квалитетом могу парирати сваком пиву на свијету" - истакао је холандски амбасадор..

Уз неизбјежну чашу "амстела" Ван Дартел је додао да је "поносан што је `Филипс` из Ајндховена освјетлио мост преко Дунава у Новом Саду, затим и највећу културну инстиутуцију Срба - Матицу српску", те да ће "и многи други српски градови `горјети` уз `Филипс`".

"Дошао сам овамо прелијепим аутобусом, украшеним лалама. Није то никаква случајност. Лале нису само холандски национални симбол. Колико сам до сада научио о Србији, лале су и симбол становника Војводине, који су нас - `холандске лале` - тако добро дочекали", објаснио је Ван Дартел.

У организацији Холандске амбасаде у Новом Саду је 22. априла одржана манифестација "Дан холандског бизниса", која је указала на то колико инвестиције из `земље лала`, без обзира на свјетску економску кризу, могу допринијети, како кажу Холанђани, не само технолошком и економском, него и културном и еколошком развоју Србије.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog