Svijet

Епидемија свињског грипа у САД

ЖЕНЕВА- Свјетска здравствена организација /СЗО/ изразила је данас забринутост због потврђене епидемије свињског грипа у САД, док је позвала на већу акцију због 800 случајева "сличних грипу" у Мексику.



У саопштењу СЗО наводи се да је активиран Стратешки центар за здравствене операције /СХОЦ/, који је командни и контролни центар за акутне здравствене проблеме, али да још није познато да ли је у разматрању одлука о објављивању упозорења путницима.

Амерички званичници рекли су јуче да је код седам лица у Калифорнији и Тексасу потврђена дијагноза новог облика свињског грипа, док мексичке власти данас треба да објаве резултате испитивања.

У Мексико Ситију и околини данас су затворене школе пошто је у посљедњих неколико седмица од грипа умрло око 20 лица.

Мексички министар здравља Хозе Анхел Кордоба рекао је да су школе и универзитети у Мексико Ситију и околини привремено затворене, док је упутио савјет да они који имају сипмтоме грипа остану код куће.

У саопштењу Министарства здравства наводи се да је у мексичке болнице примљено 79 лица, могуће због симптома грипа, али да се тај број посљедњих дана није повећавао.

"Суочени смо са новим вирусом грипа који са собом носи и респираторну епидемију која је за сада под контролом", рекао је Кордоба.

Канадска влада упозорила је љекаре на извјештаје о људима обољелим након путовања у Мексико, мада није објављен савјет да избјегавају одлазак у ту државу.

Сезона грипа у Мексику обично се завршава у фебруару или марту, али је ове године траје много дуже.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog