Politika

Европски парламент: Лидери у БиХ су неозбиљни

БРИСЕЛ/СТРАЗБУР - Европски парламент опоменуо је лидере у БиХ да не схватају озбиљно императив заједничке визије европске будућности земље и позвао на реформе, изразивши забринутост због унутрашње политичке ситуације.


У Резолуцији о БиХ коју је данас усвојио Европски парламент наглашава се велика хитност реформи, како унутрашњих у вези са уставним промјенама, тако и оних које воде европским интеграцијама.

Истиче се да искључиво јединствена БиХ може бити позвана у ЕУ и да би ОХР могао бити затворен у наредним мјесецима.

Европски посланици су на засједању у Стразбуру у оквиру Резолуције о западном Балкану изгласали и Извјештај посланика Дорис Пак о БиХ са 305 гласова за, 23 против и 12 уздржаних, јавља дописник Срне.

Генерални Извјештај о западном Балкану изгласан је са 305 за, 35 против и осам уздржаних. Након гласања, ови извјештаји постали су резолуције Европског парламента које нису обавезујуће, али имају велики неформални утицај. Ове резолуције изражавају генералну климу великих европских политичких партија према неком питању.

Заједничко мишљење Европске комисије која у име држава чланица руководи процесом проширења, као и Савјета гдје државе директно заступају своје ставове, заснива се на прошломјесечним закључцима Савјета министара спољних послова.

У Резолуцији о БиХ се изражава осјећај непријатности због унутрашњо-политичких напетости у земљи, те подсјећа да искључиво јединствена БиХ може бити позвана у ЕУ, за коју се каже да је и заједница вриједности.

"Позивање на сецесионизам, поткопавање територијалног интегритрета, представља кршење Дејтонског споразума и опасно је за стабилност региона и неприхватљиво је", наводи се у Резолуцији.

У документу се наглашава да рјешење судбине државног власништва мора бити јасно и недвосмислено и компатибилно с прерогативима централне државе, те да уставне промјене морају бити резултат дубоке и широке дебате свих сегмената друштва.

Резолуција поручује лидерима у БиХ да им је дужност да постигну договор, јер ако то не постигну "осуђују своју земљу и њене грађане на заостајање, на изолацију и то сад, кад финансијска криза погађа БиХ и има за посљедицу још већу незапосленост".

Директно и индиректно се критикују политички лидери и истиче да је цивилно друштво много развијеније и напредније од политичке елите, те упозорава на лош положај новинара и напад сложених економских и политичких интереса на слободу медија.

"Права новина и независност медија мора се поштивати", упозорава се у Резолуцији.

Од власти се тражи да хитно осигурају могућност испуњавања задатака из мапе пута како би се постигао безвизни режим путовања у ЕУ.

И Резолуција и Оли Рен и Савјет министара истичу пет плус два циља као предуслов да се приступи озбиљним проевропским реформама.

Од високог представника у БиХ, Валентина Инцка, тражи се да помогне у реализацији пет циљева и два услова, али док то не буде остварено од њега се тражи да се потпуно служи овлашћењима које му пружа његов положај. Наводи се да би ОХР могао бити затворен у наредним мјесецима.

Резолуција упућује на појачани контакт са САД и осталим утицајним међународним актерима како би се спријечило даље погоршање политичке климе у земљи и дестабилизација региона.

О државној управи са истиче да је предуслов предуслова да институције буду ефикасне и да у њима ради довољан брод способних људи.

"Број запослених у администрацији мора бити пропорционалан с оним што држава може плаћати", наводи се у Резолуцији.

За примање у ЕУ чланство, међутим, потребно је сачувати централну државу која ће имати довољан буџет, извршну и судску снагу као и било који други члан ЕУ, и која ће моћи успоставити и одржати функционално заједничко тржиште, те представљати и бранити интересе државе, истиче се у овом документу.

Многи дијелови Извјештаја Пакове звучали су песимистично, али је посланик, Елмар Брок, рекао да Европски парламент снажно подржава европску будућност БиХ.

"Ми вас нисмо заборавили, али морате почети проводити проевропске реформе, а да бисте то озбиљно почели, морате се договорити о уставним реформама", рекао је Срни овај утицајни демохришћанин и један од најбољих познавалаца региона.

Европски посланици сачували су дио критика и за чланице ЕУ које показују недостак воље за интеграцију западног Балкана, међу којима и интеграцију БиХ.

Обраћајући се европским посланицима, Рен је рекао да је посљедњих мјесеци дошло до позитивнијег развоја догађаја, међу којима је истакао прудски договор, напредак у вези са питањем Брчког и кораке према попису становништва 2011. године.

Рен је похвалио да се углавном добро одвија провођење Привременог споразума, који се проводи док Споразум о стабилизацији и придруживању не прође ратификацију у свим парламентима држава чланица.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog