Politika

Селман: измијенићемо члан 13. Закона о Суду БиХ

БАЊА ЛУКА - Министар правде Републике Српске, Џерард Селман, најавио је да ће питање борбе против корупције поново бити актуелизовано, а да ће се у јуну у парламентарној процедури наћи и закон о одузимању нелегално стечене имовине.

"Преузели смо позитивна искуства из Србије и једним дијелом из Хрватске и Италије. Неће бити потребе да се у овом закону утврђује од ког момента ће закон да важи и имовина да подлијеже провјери, него ћемо ићи на кривично законодавство", рекао је Селман, појаснивши да то значи да ће бити одузета сва она имови за коју судови утврде да је стечена кривичним дјелом.

Селман је најавио и да ће питање борбе против корупције поново бити актуелизовано, додавши да Министарство правде РС није надлежно за надгледање процеса формирања антикорупционог тима, али да би овај орган свакако требало да буде формиран на нивоу Владе РС.

На питање колико је погубан члан 13. Закона о Суду БиХ, којим се неке од надлежности са РС преносе на БиХ, Селман је рекао да се тај члан тумачи на различите начине, чиме се долази долази у позицију да се његовим једностраним и својевољним тумачењем преузимају неке надлежности од ентитета.

"Влада РС покренуће иницијативу за измјену тог члана закона, али и низ других чланова из којих се преузима надлежност и судова и тужилаштава", рекао је Селман, нагласивши да Влада РС има обавезу да заштити грађане иницирајући измјене тог закона, како би Суд БиХ постојао ради онога због чега је и формиран.

Селман је навео да постоји реалност враћања надлежности Српској, али да су сам тај процес и процедура изузетно компликовани.

"Сигурно ће бити тешко да се одређене надлежности врате РС, али ми ћемо свакако иницирати поврат одређених надлежности, које су условно пренесене на БиХ. Једна од таквих надлежности је формирање Високог судског и тужилачког савјета БиХ", рекао је Селман.

Он је нагласио да Влада РС и ресорно министарство нису задовољни радом овог тијела, јер се, како је навео, издигло изнад правосудних институција БиХ.

"Несхватљиво је да имамо три министарства правде, а да ВСТС функционише као паралелан орган, без могућности боље сарадње са тим министарствима и без могућности да у његовом раду учествују и министри правде", истакао је Селман.

Коментаришући спекулације федералних медија у вези са могућим скорим подизањем оптужница против премијера РС Милорада Додика и неколико других особа за наводно удруживање у злочиначку организацију, Селман је рекао да то представља притисак на тужиоца који ради на случају да без провођења претходних истражних радњи подигне оптужницу.

Селман је додао да лично мисли да, у овом случају, Тужилаштво БиХ неће подлећи том притиску.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog