Republika Srpska

Кредит ММФ зависи од ФБиХ

БAЊA ЛУКA - Директор Економског института Републике Српске, Душко Јакшић, сматра да је кредит Међународног монетарног фонда јако повољан и да ће га БиХ добити, али да то у овом тренутку у великој мјери зависи од Федерације БиХ, и тога колико ће њихови представници власти успјети да спроведу мјере које предвиђају.
"Вјероватно нећемо добити превелики износ, како је у почетку најављивано, јер ММФ предвиђа пад економских активности до 3,5 одсто и то ће сигурно утицати и на додјелу кредита", истакао је Јакшић.

"Евидентно је да су у ФБиХ ти трошкови високи. Мислим да нема разлога да РС не добије кредит, али проблем је ФБиХ, којој је тај кредит неопходан", рекао је Јакшић и додао да би, ако кредит буде одобрен, проблем могло да представља питање подјеле тог новца.

Директор Секције за макроекономију у Удружењу економиста "СВOT" Стево Пуцар сматра да ће кредит бити одобрен, али да ће, поготово за ФБиХ, бити наметнута строга правила јавне потрошње.

"Вјерујем да ће договор бити постигнут, али мораће се испунити прилично строги критеријуми, поготово ФБиХ да би могла имати стенд-бај аранжман ММФ, а то сигурно Федерацији неће бити лако испоштовати", истакао је Јакшић.

ММФ и БиХ почели су преговоре о новом стенд-бај аранжману почетком прошле седмице, када су разговарали са властима РС, док су ове седмице у Сарајеву разговарали са представницима власти ФБиХ. Преговори би требало да буду окончани до краја мјесеца.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog