Politika

Силајџић из Беча опет зазива САД, ЕУ и НАТО

БЕЧ - Бошњачки члан Предсједништва БиХ Харис Силајџић изјавио је да до уставних реформи у БиХ мора да дође још током ове године и оцијенио да би након тих реформи БиХ "требало да буде више демократска него етнократска".


"Сада имамо суму етнотериторијских интереса. Земља је исувише мала за такву подјељеност, а ситуација не служи интергацији, већ дезинтеграцији друштва. Ја сам за то да начинимо нови Устав сада", рекао је Силајџић.

Он је подвукао да је за излазак из блокаде реформи потребна помоћ међународне заједнице, односно снажан ангажман ЕУ и САД, јер, како је навео, БиХ не може сама да ријеши блокаду.

"Када поједини кажу да морамо сами да нађемо рјешење, онда остајемо на статусу кво и тиме БиХ остаје извор нестабилности у региону", рекао је Силајџић за аустријски дневник "Стандард", додавши да је БиХ била модел за данашњу глобализацију и да треба да буде држава грађана.

Он је оцијенио да у БиХ постоје политичке снаге које покушавају да "продају да БиХ није могућа" и које не желе никакву централну владу и заједнички економски простор.

"Можемо само до једне одређене тачке да будемо прагматични, јер иначе може да дође до етничке хомогенизације и претворићемо БиХ у племенска подручја", подвукао је Силајџић.

Говорећи о расподјели државне имовине и да ли она треба да буде подјељења између ентитета, Силајџић је рекао да то поново јача ентитете и још више слаби државу.

"Не разумијем шта се до сада десило, осим да је ријеч о једном рачуну према коме је БиХ компензација за друга регионална питања", рекао је Силајџић.

На питање да ли мисли да би БиХ и Србија могле да блокирају једна другу приликом процеса пријема у ЕУ, као што је то случај са Словенијом и Хрватском, Силајџић је рекао да због тога треба да се изврши притисак да се начине реформе, како би онда сви истовремено могли да постану чланице Уније.

Он је додао да је БиХ, да би изашла из кризе, потребна и стабилност и штит НАТО савеза.

"Што више НАТО, то боље за регион. Наше чланство у НАТО би уништило све радикалне снаге у региону", сматра Силајџић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog