Politika

Јеремић: Странци напоље из БиХ

БЕОГРАД - Министар иностраних послова Србије, Вук Јеремић, изјавио је да Србија поштује територијални интегритет и цјеловитост БиХ, али да сматра да пуна независност, суверенитет и територијални интегритет БиХ могу бити остварени тек када "више не буде странаца на врху босанске политике".


Појашњавајући своју изјаву недавну за дневник "Вашингтон тајмс", Јеремић је рекао да је поставио питање да ли је заувијек неопходно да у БиХ остане неко ко је странац, који је постављен споља и који ће имати највећу могућу власт у тој држави.

"Ми поштујемо БиХ, ми смо гласали за чланство БиХ у Савету безбедности УН и желимо најбоље могуће добросуседске односе са БиХ", рекао је Јеремић за београдске медије.

Он је истакао да Србија подржава "Дејтонски споразум и све око чега се договоре три конститутивна народа у БиХ".

Јеремић је раније за дневник "Вашингтон тајмс" рекао да је "бизарно и нелогично" да држава, која је протекторат УН и којом управља међународни представник од 1995. године, постане члан Савјета безбедности УН у јануару.

Министар спољних послова Србије је за наредни период најавио изузетно активну и ангажовану политику према Црној Гори и Хрватској, у духу најбољих добросусједских односа.

Он је навео да ће Министарство иностраних послова Србије у току ове седмице званично затражити од власти у Загребу и Подгорици отварање конзулата у Книну, Никшићу, Херцег Новом и Бијелом Пољу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog