Politika

Обамин потпредсједник долази у Београд

БЕОГРАД - Потпредсједник САД, Џозеф Бајден, долази у једнодневну посјету Србији у другој половини маја. Ради се о најзначајнијој дипломатској посјети из САД још од јуна 1980. године, када је СФР Југославију посјетио тадашњи амерички предсједник Џими Картер.


Бајден ће у Београд доћи праћен својим тимом сарадника, а циљ посјете је да се, послије периода значајног хлађења односа на релацији Београд - Вашингтон, настави дијалог и нађе начин за сарадњу у отежаним околностима због неслагања о статусу Косова.

Још се, међутим, не зна да ли ће Бајден, када се већ нађе на Балкану, разговарати са још неким званичницима из региона, пошто план његове посјете Европи још није познат.

Бајденова посјета долази након посјете министра спољних послова Србије Вука Јеремића Вашингтону, гдје је о односима Србије и САД разговарао са замјеником америчког државног секретара Џејмсом Стајнбергом у Стејт департменту и Бајденовим савјетником за националну безбједност Ентонијем Блинкеном у Бијелој кући.

Управо је Јеремић, послије сусрета у Вашингтону, и најавио посјету једне високе делегације из САД, наводећи да то потврђује да ће се у наредном периоду дијалог двије земље интензивирати, као и то да постоји обострана жеља за побољшање односа.

Како је рекао, јасно је да нема помака по питању тренутно највећег проблема у односима двије земље, питању статуса Косова, али да и поред тога постоји пуно ствари око којих двије земље имају идентичне погледе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog