Društvo

Напад на колону наручили из Тузле

БЕОГРАД - Пензионисани официр Југословенске народне армије (ЈНА) Милан Стублинчевић је изјавио на суђењу за напад на колону ЈНА у Тузли 1992. да за тај напад одговорност сносе Врховна команда предсједништва бивше Југославије, тадашњи челници Тузле али и међународна заједница.

Стублинчевић је на суђењу Илији Јуришићу рекао да је маја 1992. био командант оперативне групе Добој и да није знао како је до напада дошло, нити по чијем је наређењу људство у касарни „толико" задржано.

Колона ЈНА нападнута је 15. маја 1992, а како је навео Стублинчевић постојала је одлука Врховне команде председништва СФРЈ да ЈНА напусти територијиу Босне и Херцеговине, да се људство исели, а техника измјести до 19. маја.

Стублинчевић, који је до краја марта 1992. био замјеник команданта тузланског корпуса, казао је да нема оправдања за злочиначки напад и да треба поћи од Врховне команде како би се утврдило шта је урађено да се војска безбједно измјести.

„Ко је наредио задржавање војске, да ли командант (Ратко) Младић, (Радован) Караџић, Врховна команда треба на то да одговори, али и командант корпуса Недељковић и (оптужени) Јуришић", рекао је сведок.

Стублинчевић је казао да је оптужени прије маја долазио у команду штаба корпуса, да је присуствовао састанцима, што је Јуришић негирао наводећи да је тек у мају мобилисан за резервни састав.

Свједок је у судници рекао да не познаје оптуженог.

Свједочио је и Срећко Митровић, који је као припадник Службе јавне безбедности Тузле, у којој је био и оптужени Јуришић, обезбјеђивао војну колону која се повлачила из тог града.

Он је рекао да је био на челу колоне и да је са њим у возилу био поручник Ђоко Тешић који је раније свједочећи у овом поступку рекао да је преко радио-везе чуо наредбу да се не отвара ватра на првих 50 возила.

Свједок је то негирао наводећи да у колима није било радио-везе.

Он је рекао да је колона нападнута када су они напустили Тузлу и да се у град вратио сутрадан ујутро.

У команди МУП Тузле сведок је казао да је видио Јуришића како прича љутито о свом претпостављеном Мехи Бајрићу што га је, како је посвједочио Митровић, „оставио самог да руководи".

Јуришић се терети да је као припадник резервног састава МУП-а БиХ и високи старјешина у оперативном штабу Службе јавне безбједности Тузле издао налог за отварање ватре на колону ЈНА.

Том приликом су, како се наводи у оптужници, погинула најмање 92 војника, рањена најмање 33, а уништен је већи број војних и санитетских возила.

На почетку суђења, 22. фебруара прошле године, оптужени Јуришић је одбацио наводе оптужнице тврдећи да није био високи старешина и да је само пренио наредбу свог претпостављеног Мехе Бајрића која је гласила: „На ватру одговори ватром".

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog