Društvo

Програм за контролу бруцелозе, не и свињске куге

САРАЈЕВО - Министарство спољне трговине и економских односа БиХ и Канцеларија за ветеринарство БиХ, у сарадњи са шведском Амбасадом у БиХ и Развојном агенцијом СИДА, организују сутра у Сарајеву конференцију за новинаре поводом почетка имплементације "Оперативног програма за контролу бруцелозе у БиХ", чија је вриједност око 4,6 милиона КМ.


Како је најављено, новинарима ће се тим поводом сутра у 10.00 часова у Згради институција БиХ на Мариндвору обратити министар спољне трговине и економских односа БиХ Младен Зиројевић, директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Драго Н. Недић и шведски амбасадор у БиХ Босе Хедберг.

Програм је резултат рада Оперативне радне групе коју чине стручњаци из области епидемиологије, дијагностике, јавног здравства - представници надлежних државних и ентитетских институција, те еминентни инострани стручњаци за планирање и реализацију програма који за циљ имају контролу и сузбијање зоонотичких болести - саопштено је из ресорног министарства.

Након административно правног протокола и усвајања програмског плана при Савјету министара БиХ, почетком маја започиње се са реализацијом предвиђених активности.

Прву етапу Програма обиљежиће масовна вакцинација оваца у БиХ, која ће бити обављена у периоду мај - јули ове године, а у ту сврху ће се користити вакцина ''ОКУРЕВ 1", чијом су примјеном забиљежени до сада најбољи резултати, како у региону тако и у земљама ЕУ.

Тиме ће се "позитивна европска пракса" за контролу и сузбијање бруцелозе почети да проводи и у БиХ.

Све трошкове теренске вакцинације сносиће БиХ из намјенског буџета који је финансирао донатор.

Финансијска средства за реализацију прве фазе овог важног државног пројекта донирала је шведска Развојна агенција СИДА и шведска Амбасада у БиХ. Вриједност програма износи око 4,6 милиона КМ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog