Društvo

Србија и званично тражи документе о Дражином убиству

БЕОГРАД - Републичко јавно тужилаштво затражило је од Владе Србије да скине ознаку државне тајне са досијеа о извршењу смртне казне над генералом Драгољубом Дражом Михаиловићем, изјавио је данас портпарол тог тужилаштва Томо Зорић.


Зорић је рекао да је у захтјеву републичког јавног тужиоца Слободана Радовановића Влади Србије, затражено и да се да особе које су учествовале у ликвидацији Драже Михаиловића ослободе обавезе чувања тајне, како би могле бити саслушане у својству свједока.

„Постављени циљ републичког јавног тужиоца је да се у потпуности расвијетле све околности и утврде чињенице везане за извршење ове смртне казне", рекао је Зорић.

Према његовим ријечима, како би се установила пуна истина данас је конституисана и комисија за утврђивање чињеница о извршењу смртне казне Драгољуба Драже Михаиловића чијим ће радом координирати тужилац Радовановић.

Државни секретар Министарства правде Слободан Хомен рекао је да ће учествовати у раду те комисије и да се она неће бавити историјским чињеницана о Другом светском рату, него утврђивањем околности о смрти Драже Михаиловића.

Хомен је рекао да би сљедеће недеље, након одлуке Владе Србије о захтеву тужилаштва да се са тог случаја скине ознака тајности и евентуални свједоци и њихови сродници ослободе обавезе чувања тајне, требало да буде затражена документација од надлежних институција.

Документација ће бити затражена од војних архива, Безбедносно информативне агенције, Војно безбедносне агенције и осталих надлежних служби, рекао је Хомен и додао да је то први пут да држава званично тражи податке о убиству Михаиловића.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog