Politika

Милица Марковић: Диктирање Устава неприхватљиво

БAЊA ЛУКA - За Републику Српску је неприхватљиво било какво исхитрено наметање или диктирање уставних промјена, јер је то веома сложено и осјетљиво питање, рекла је посланик РС у Парламентарној скупштини Савјета Европе Милица Марковић.


Реагујући на Резолуцију о БиХ усвојену у Парламентарној скупштини Савјета Европе којом се од политичких лидера у БиХ тражи да "одмах заврше посао на подјели државне имовини и започну процес уставне реформе", Марковићева је рекла да домаћи политичари не могу да буду равнодушни према упозорењима европских парламентараца, али да су представници Српске и руководство СНСД-а изричито против наметања рјешења за реформу Устава извана.

''Европа не би смјела да тражи од БиХ да питање уставних промјена ријеши преко ноћи, јер то није тражила ни од једне земље у процесу придруживања. Такође, уставна реформа није услов за улазак БиХ у ЕУ'', рекла је Марковићева.

Потпредсједник Парламентарне скупштине Савјета Европе, Младен Иванић, рекао је да у овом тренутку нема услова за суштинским измјенама Устава БиХ.

"Нажалост, чињеница је да је Европа посветила пажњу питању уставних промјена у БиХ и то није добро за земљу, јер је сигурно да ће очекивати конкретне резултате у том процесу'', истакао је Иванић.

Он је додао да, ипак, у наредном периоду не очекује конкретније потезе међународне заједнице у БиХ, када је ријеч о уставним реформама због недовољно јасног става ЕУ.

''Међутим, одређени захтјеви сигурно би могли да иду за редуковањем ентитетског гласања и расподјели надлежности. Тиме би се непотребно створили додатни проблеми у земљи, продубило неповјерење и успорио европски пут'', рекао је Иванић.

Европски парламентарци навели су у резолуцији усвојеној у петак, 24. априла, да БиХ, уз садашњи начин уређена и политичке лидере, склоније националистичкој реторици него политичком консензусу, не може да рачуна на скоро европско чланство.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog